Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Allt kan inte vara sant!"

Publicerad: 29 september 2009, 13:08

Medierna riskerar att bli ett språkrör för polisen i stället för en granskare. Det anser Draft FCB:s Anders Dalenius som i våras anhölls på felaktiga grunder i samband med mordförsöken i Gamla Stan. – Utan granskning fyller ni inget syfte, summerade Dalenius i en debatt om med Expressens Thomas Mattsson i P1 morse.


Ämnen i artikeln:

Helikopterrånet

Anders Dalenius.

Draft FCB:s  Anders Dalenius och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson diskuterade i morse i P1 rapporteringen kring helikopterrånet.
Trots att rapporteringen hittills främst byggt på tidningarnas källor inom polisen, har den varit mycket detaljerad. Vilken tilltro ska man sätta till uppgifterna från polisen, var den grundläggande frågan för debatten?
Anders Dalenius berättade utifrån egna erfarenheter hur han upplevt att hängas ut som ”reklammannen” i samband med mordförsöken i Gamla Stan i våras.

Hans liv blev plötsligt en angelägenhet för diverse forum på nätet där skvaller och felaktigheter presenterades som fakta av personer som han aldrig träffat.

Och uppgifterna lever nu kvar, trots att han pekats ut på felaktiga grunder.   
Dalenius fick frågan om att han trodde att polisen lärt sig något av gripandet av honom.  
Han tvivlade:  
– Man har nog inte lärt sig supermycket.

Han förklarade dilemmat med att den digitala världen svämmar över av information och att användarna inte får nog. I det läget glömmer medierna sin huvuduppgift: att granska.  
– Problemet är relevant information. De etablerade medierna blir ett språkrör för polisen. Vi har inte hört någon annan version än polisens. Den bilden etableras.

Thomas Mattsson förklarade att problemet inte är nytt eftersom polisen sitter på utredningsinformationen.  Som utgivare är hans viktigaste uppgift att låta båda sidor komma till tals på ett nyanserat sätt och att värdera källor.

Rent konkret diskuterade de den anhållne helikopterpilotens identitet, som växlat tre gånger. I helgen beskrevs han som bördig från Balkan för att igår bli Roslagsbo.
– Allt kan inte vara sant! Det kan ju bara var en pilot som flög. Saken blir inte bättre av polisen försöker rädda upp sitt eget debacle och att ni bara säger tack och rapporterar. Då fyller journalistiken ingen roll länge. Då kan polisen lika gärna gå ut med en kommuniké där man berättar vilka man har gripit. Utan granskning fyller ni inget syfte, summerade Dalenius sin kritik.

Mattsson försvarade sig med att det ännu inte var klarlagt hur många piloter som varit inblandade.

Rent professionell hade Anders Dalenius inga problem med att förstå genomslaget i medierna. Men han efterlyser ett större ansvar från de etablerade medierna.  
– Det finns en spännande story. Men jag tror att det finns en framtid för den som vågar sakta ned och komma fram till vad som är relevant information. Vi måste skilja på professionella medieaktörer och vanligt folk. Varje person med en uppkoppling är i dag en potentiell publicist. Det går att skriva saker på nätet som sedan aldrig går att få bort, ungefär som kiss i en pool. Du måste kunna lita på de etablerade mediekanalerna, som är långsammare och mer kritiska än andra forum.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Helikopterrånet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.