Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Allt tyngre skäl att avskaffa reklamskatten"

Publicerad: 22 oktober 2013, 14:08

Ordförande för riksdagens skatteutskott, Henrik von Sydow träffar annonsörer och reklambranschen vid 100-Wattaren i morgon. Han ser bland annat en rad tungt vägande skäl till att reklamskatten bör avskaffas: – Det är knappast den vackraste skatten precis, säger han.


Ämnen i artikeln:

3:12-reglerna100-wattaren

Reklamskatten har funnits sedan 1972 och ligger idag på 8 procent – det  finns vissa undantag som exempelvis periodiska tidsskifter.

Henrik von Sydow uppger att staten får in drygt en halv miljard kronor per år på skatten.

Reklamskatten  har länge kritiserats – nyligen av Presstödskommittén som i sitt  betänkande bland annat föreslog att reklamskatten skulle avskaffas.

Henrik von Sydow sticker inte under stol med att det är en kritiserad skatt.

Han tycker själv att den har problem på tre punkter.
–  Den är alltmer fragmentiserande och konkurrensvridande, vilket gör att skatten  tappar i legitimitet. Den kräver också alltmer administration i  förhållande till intäkterna eftersom det är många som omfattas av den,  säger han.

Han påtalar också att såväl riksdagen som regeringen har  uttalat att den resterande delen av reklamskatten ska avskaffas –  skatten ändrades så sent som 2007.

Henrik von Sydow kan inte ge något svar på exakt när ett avskaffande skulle kunna ske.

–  De offentliga finanserna måste vara i balans, välfärden måste vara  säkrad och vi måste prioritera åtgärder som gynnar låg- och  medelinkomsttagare, säger Henrik von Sydow.

Det du talar om låter som rena vallöften?
–  Jo, men vi måste få till en tillväxt för att skapa utrymme för olika  åtgärder. Sverige ska visserligen ha bland den högsta tillväxten i  Europa under nästa år, men det är ändå tajt med reformutrymme, säger  Henrik von Sydow.

Han uppger också att skatter som bensin-,  fastighets- och elskatten hamnar betydligt högre upp i listan över vilka  skatter svenskarna helst vill ha åtgärdade än just  reklamskatten.                                                              

Henrik von Sydow tänker också diskutera hur politikerna kan underlätta för den kreativa näringen att skapa nya jobb och företag.

Finansminister Anders Borg har ändrat på 3:12-reglerna och det är inte alla så positiva till precis. Hur ser du på kritiken?
–  Det har belagts att det har förekommit ett överutnyttjande av reglerna  och då var det också nödvändigt att begränsa detta, säger Henrik von  Sydow.

Han tycker att 3:12 förändringen bidrar till att regeringen  får utrymme att genomföra ytterligare skattereformer som förbättrar  företagsklimatet i landet.

Regeringen har infört ett krav på en  4-procentig ägarandel för att delägare i bolag ska kunna använda  3:12-reglerna för att sänka sin inkomstskatt.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

3:12-reglerna100-wattaren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.