Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Amnesty vill visa att fotbolls–VM och tortyr inte hör ihop

Publicerad: 13 juni 2018, 12:55

Foto: Pressbild

I samband med VM släpper Amnesty International en ny global kampanj. Tillsamans med stockholmsklubben Trädgården samarbetar Amnesty Sverige för att uppmärksamma utsattheten för människorättsförsvarare i Ryssland.


Ämnen i artikeln:

Fotbolls-VMReklamKampanjAmnesty

Amnesty Interantional släpper en ny global kampanj i samband med fotbolls-VM. Kampanjens syfte är attt uppmärksamma utsattheten för människorättsförsvarare i Ryssland. De senaste åren har situationen för mänskliga rättigheter försämrats i landet och Amnesty Sverige samarbetar med stockholmsklubben Trädgården för att sprida kampanjens budskap.

Det nationella samarbetet bygger på att Amnesty Sverige och Trädgården tagit fram en fotbollströja på 3X3.5 meter. Med start den 14 juni kommer besökare som letat sig till nattklubben Trädgården kunna signera fotbollströjan, som sedan ska lämnas över till den ryska ambassaden i hopp om att förbättra villkoren för människorättsförsvarare.

– Människorättsförsvarare betalar ett högt pris i Ryssland och hotas, attackeras, fängslas och till och med dödas, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors i en kommentar.

– Det är helt oacceptabelt och något ryska myndigheter och framför allt president Vladimir Putin måste adressera. Det ska inte vara livsfarligt att försvara sina eller andras mänskliga rättigheter. Därför passar Amnesty på att under VM lyfta den allvarliga situationen i Ryssland när det gäller mänskliga rättigheter - och situationen för dem som försöker försvara dessa.

Globalt kommer Amnesty lyfta fram elva ryska människorättsförsvarare från elva olika regioner i Ryssland. De elva ryssarna kommer att gå under namnet "Team Breave" och symbolisera ett lag som glömts bort.

– Så länge det pågår kränkningar av de mänskliga rättigheterna i ett land som ordnar fotbolls-VM, kommer sport och mänskliga rättigheter att hänga ihop. Nu får alla fotbollsälskare chansen att även agera för en god sak mellan matcherna,förklarar Anna Lindenfors.

Amnesty Sverige kommer att kampanja för tre specifika fall, med människorättsaktivisten Oyub Titiev, miljöaktivisten Andrei Rudomakha och Igor Nagavkin, greps 2016 för sitt arbete mot tortyr och för fångars rättigheter.

Fotbollströjan kommer även gå att signera på Amnestys hemsida.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.