Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Anders Borg backar om 3:12

Publicerad: 31 maj 2013, 07:52

Anders Borg.

Foto: Pressbild.

Finansminister Anders Borg backar efter den hårda kritiken mot förslaget att ändra 3:12-reglerna. Men förändringarna är små och påverkar bara partnerägda byråer marginellt.


Skattereglerna för fåmansbolag gjorde det möjligt för delägare i byråer att ta ut vinst med en skattsats på 20 procent i stället för lön med en marginalskatt på 57 procent. Resumé uppmärksammade hur systemet utnyttjats maximalt av bland annat Forsman & Bodenfors.

Finansminister Anders Borg reagerade på missbruket och lade i vintras ett förslag om att begränsa vinstuttagsmöjligheterna. Förslaget väckte en storm av kritik.

När förslaget nu lämnas till lagrådet har finansministern tagit visst intryck av kritiken. I en debattartikel i Dagens Industri skriver han och näringsminister Annie Lööf att förslaget ändras på flera punkter.

Kravet på kapitalandel för att få använda löneunderlagsregeln sänks från 5 till 4 procent. Taket för löneuttagskravet sänks också från 90 till 40 basbelopp.

Sammantaget blir det inte längre lika förmånligt att byta lön mot vinst i delägda företag. Men även framgent gynnar systemet nyckelpersoner som erbjuds delägarskap i företaget.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.