Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Anmälningsvåg mot låneappen Bynk

Publicerad: 16 oktober 2019, 11:27

Resumé har tidigare uppmärksammat låneappen Bynks reklamoffensviv. Nu har det stora antalet anmälningar gjort att Konsumentverket kräver svar av lånebolaget.


Ämnen i artikeln:

Reklam

Bynk har tagit in 700 miljoner kronor i riskkapital från bland annat huvudägarna LMK Industri och mediekoncernen Schibsted och har under devisen "Som en bank borde fungera lanserat en påkostad reklamkampanj. Bara i tv investerade låneappen 190 miljoner kronor mellan mars 2018 februari 2019.

"Hela Sverige bynkar" har det hetat i marknadsföringen, men alla konsumenter är inte lika nöjda. Di Digital rapporterar nu att 38 anmälningar om vilseledande marknadsföring har kommit in till Konsumentverket hittills under 2019.

– Det är många anmälningar om vi sätter det i relation till hur många vi får in totalt på det finansiella området, säger Rudina Muliqi, som är jurist på Konsumentverket till Di.

I början av september rapporterade DN hur Konsumentverket inledde ett tillsynsärende mot Bynk. I ett läge där Bynk och Konsumentverket inte kommer överens har myndigheten valmöjligheten att helt förbjuda marknadsföringen. Granksningen kommer efter det stora antalet anmälningar och myndighetens egna tillsynsarbete där verket specifikt reagerat sig mot ett antal reklamfilmer som man anser strider mot kravet på måttfullhet.

I en av reklamfilmerna säger en förälder till ett barn med blombuketter:

"Hej älskling, du har inte sålt en enda blomma till klasskassan, men det blir fint med blommor här hemma. Jag får bynka det här, tack gode gud för Bynk."

En  annan film som Konsumentverket har reagerat på  påstår låneappen att "Hela Sverige Bynkar". En uppgift som Konsumentverket vill att Bynk ska kunna styrka.

En tredje reklamfilm som myndigheten har reagerat på låg enligt Di Digital kvar på Youtube fram till den 15 oktober då den hade fått 3,3 miljoner visningar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reklam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.