Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Anmälningsvåg mot nakenannonserna

Publicerad: 3 januari 2013, 15:19

Dagarna före jul gick mobilbetalföretaget Seamless ut med annonser i Aftonbladet där medarbetarna poserade nakna. Budskapet var: "Det enda jag behöver är min mobil". Kampanjen blev på kort tid den mest anmälda hos Reklamombudsmannen (RO) i december.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenSeamless

I går rapporterade Resumé om reklamen för Seamless betaltjänst Seqr. Seamless marknadschef Olivera Andersson förstod reaktionerna mot reklamen som var en inhouseproduktion. Hon tog dock kritiken med ro:

– Många har reagerat och vi räknar såklart med att det skulle bli på det viset. Vi kallar det själva för nakenchock internt och vi är stolta över kampanjen, säger hon, sade Olivera Andersson till Resumé i går.

Och reaktionerna för nakenannonserna i Aftonbladet har inte låtit vänta på sig. Mer än en tredjedel av anmälningarna till RO i december var riktade mot Seamless kampanj.

– Anmälarna tycker överlag att reklamen är könsdiskriminerande, säger Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig till Resumé.

De 30 anmälningar som inkommit till RO under december rör 19 ärenden. Elva av anmälningarna var riktade mot Seamless annonser. Enligt Elisabeth Trotzig visade inte december i övrigt någon tendens där fler anmälningar var riktade mot underklädesreklam.

– Anmälningarna följer den utveckling vi sett över tid. I december handlar de flesta ärenden om information som anmälarna inte anser är korrekt. Det var inte bara underklädesreklam som väckte reaktioner, säger Elisabeth Trotzig.

Under 2011 inkom närmare 280 anmälningar till RO. 2012 var allmänheten varit något mindre nitisk och när december månad var slut landade siffran på knappa 250 anmälningar.

Det är ännu oklart när RO är färdiga med sin behandling av Seamless annonser. Annonsören har två veckor på sig att göra ett yttrande till RO. Efter det kan antingen RO ta ett beslut eller lämna vidare frågan till RO:s opinionsnämnd.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenSeamless

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.