Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Annons för Servicefinder fälls av RO

Publicerad: 2 december 2014, 13:19

Foto: Bild från RO:s uttalande.

En annons från företaget Servicefinder som synts på Blockets mobilsida är könsdiskriminerande, fastslår Reklamombudsmannen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges KvinnolobbyReklamombudsmannenBlocket

Reklamen föreställer en man och en kvinna i varsitt hörn av annonsen. Kvinnan är klädd i blå tröja, gult förkläde och gula diskhandskar samtidigt som hon håller en hink fylld med rengöringsmedel och en pappersrulle. Mannen är klädd i en rutig skjorta med en vit skyddshjälm på huvudet. De tittar båda in i kameran, ler och gör "tummen upp".   

Annonsen har anmälts av Sveriges Kvinnolobby som menar att den visar felaktiga stereotyper av män och kvinnor och bidrar till föreställningen att hushållssysslor som städning är kvinnans ansvar och byggnation och renovering är mannens.

Sveriges Kvinnolobby får rätt av Reklamombudsmannen.

Annonsören har valt att sluta använda annonsen, men tycker inte att den är objektifierande eller framställer något kön på ett nedvärderande sätt. De tycker heller inte att den är uppenbart könsdiskriminerande för kvinnor eller män.

Susanna Sköld

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.