onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Apotek Hjärtat kampanjar för sänkt moms på mensskydd

Publicerad: 6 mars 2018, 08:36

Apotek Hjärtat utmanar den svenska momsen på mensskydd under parollen "Har du moms eller?" – en jämställdhetsrabatt på mensskydd framtagen tillsammans med Åkestam Holst.

Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatÅkestam HolstReklamKampanj

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Apotek Hjärtat har på senare år gjort sig kända för både innovativa och humoristiska utspel både med hjälp av reklambyrån Åkestam Holst och kommunikationsbyrån Wenderfalck. I dag lanseras en kampanj med en politisk udd. Ett beslut från 2016 ger medlemsländer i EU rätten att själva reglera momsnivån på bland annat hygienartiklar. I till exempel Frankrike har man sänkt den så kallade tampongskatten från 20 till 5.5 procent.

I Sverige ligger den kvar på 25 procent, något som har kritiserats av många. Nu väljer Apotek Hjärtat att agera på eget initiativ – och sänker priset på sina egna mensskydd så att kunden "slipper moms" när de handlar.

– Vi vill inte att kvinnor ska tvingas göra mensen till ett val; den naturliga blödningen har nog så stor påverkan på många kvinnor bara genom att den kommer. Om 6% moms kan motiveras på en taxiresa, så borde väl nivån på mensskydd kunna motiveras till momsfri, säger Annika Svedberg, chefsapotekare för Apotek Hjärtat, i en kommentar.

Prissänkningen gäller på drygt 30 av Hjärtats egna produkter online och i 390 apotek landet runt.

– Politiken får politikerna stå för. Men vi hoppas att kampanjen ska bli en knuff i rätt riktning för att på sikt få bort denna omoderna och ojämnställda mervärdeskatt, säger Lisa Vaccino, art director i arbetsgruppen på Åkestam Holst.

Kampanjen "Har du moms eller" drar igång vecka 10 och kommer att synas bland annat digitalt, på apotekshyllorna och i dagspress till exempel med helsidor i DN och GP.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev