Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Apples straff: visa konkurrenternas priser

Publicerad: 6 augusti 2013, 07:06

Det amerikanska justitiedepartement har föreslagit vilket straff Apple ska dömas till efter att ha ingått kartellverksamhet med fem amerikanska bokförlag. Nu kan teknikjätten tvingas ta in en oberoende person som se över hur väl företaget följer amerikansk konkurrenslagstiftning.


Ämnen i artikeln:

Apple

I juli slog en amerikansk domstol fast att Apple var skyldiga till att ha ingått kartellbildning med fem av USAs största bokförlag. Bakgrunden var att höja priserna på e-böcker.

I dagarna har det amerikanska justitiedepartementet föreslagit vilket straff Apple ska få, det skriver Sveriges Radio.

Apple förbjuds nu att ingå samarbetsavtal med producenter av e-böcker, musik, film och tv-produktioner, när de riskerar att försvaga konkurrensen med andra elektroniska återförsäljare.

Avtalen med storförlag som HarperCollins, Penguin och Simon and Schuster måste nu avslutas.

Apple får inte teckna avtal med e-boksdistributörer under fem år. De kommande två åren ska Apple länka från sin egen itunes-app till konkurrerande återförsäljare. På detta sätt kan konsumenterna jämföra priserna på e-böcker.

Vidare måste Apple anställa en oberoende person som ska se över i fall Apple i fortsättningen följer konkurrenslagstiftningen.

Apple protesterar mot straffet, som de anser saknar proportioner.
Innan straffet börjar gälla måste det klubbas igenom av en domstol. Förhandlingarna inleds på fredag.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Apple

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.