Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Årets byrå riskerar att diskas

Publicerad: 31 mars 2009, 13:24

Reklambyrån Doha FP7 blev utsedd till årets byrå Dubai Lynx Awards. Nu riskerar byrån att bli diskad och fråntagen sina priser efter kritik av en Samsung-reklam där Jesus fotograferar glada nunnor.


Ämnen i artikeln:

Dubai Lynx

Det blev Grand Prix i både film och utomhus för den Quatarbaserade byrån FP7 vid årets upplaga av Dubai Lynx Awards. Tävlingen genomfördes i mitten av mars.

Det avslutades med att byrån utsågs till Lynx agency of the year.

Men lyckan varade bara i två veckor. För i dag ska arrangören, samma som driver Cannes Lions, avgöra om FP7 får behålla sina priser och utmärkelser.

För i förra veckan kom det in protest från Samsung i Libanon, en av byråns uppdragsgivare, som hävdar att man inte godkänt ett av de vinnande bidragen.

Det är printreklam för en ny digitalkamera och föreställer Jesus som fotograferar en grupp upphetsade nunnor. Reklamen gick i en libanesisk tidning i förra veckan. ”En attack på kristna symboler”, rasade kristna grupper i Libanon.

Samsung var snabbt framme med en ursäkt och försäkrade att reklamen var gjord utan deras vetskap och var ett typiskt tävlingsbidrag som görs för att imponera på reklamtävlingsjurys.
– Samsung har stor respekt för alla kulturer och religioner och skulle aldrig producera eller godkänna en sådan kulturellt okänslig reklam, säger Sunny Hwang, chef för Samsung Mellersta Östen, i ett uttalande.

Det har i sin tur lett till att festivalledningen inlett en undersökning om FP7 agerat felaktigt.
– Det verkar som i det här fallet har FP7 medvetet försökt att missleda oss och tävlingsjuryn med ett jobb som de säger sig ha gjort på uppdrag av Samung, men i praktiken har kunden varken sett eller godkänt bidraget, säger Phillip Thomas, vd för tävlingsarrangören.

Om Dubai Lynx Awards kommer fram till att byrån begått ett fel kan man kräva tillbaka priserna och utmärkelserna.

FP7 har gett en offentlig ursäkt till det libanesiska folket.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dubai Lynx

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.