Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Atladottir sågar Våldtäktsbriefen: "Usch, bara sluta"

Publicerad: 27 november 2014, 12:05

Margret Atladottir ber reklamare att "sluta".

Foto: Petter Magnusson.

Linda Holmgren startade Våldtäktsbriefen för att hitta ett nytt ord för våldtäkt. "Samtyckesbrott" utsågs som vinnarord. Nu sågar Politism-redaktören initiativet under rubriken "Snälla reklamare, bara sluta". – Jag har svårt att se poängen i att ersätta ordet våldtäkt med något annat, säger Margret Atladottir till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Margret AtladottirPolitism

Resumé har tidigare rapporterat om Linda Holmgrens initiativ Våldtäktsbriefen, vars syfte var att hitta ett nytt ord för våldtäkt som inte skulle innehålla ordet "våld". Hon ville dessutom förändra attityder och värderingar kring sex och att förtydliga vad sexuellt övergrepp innebär.

En jury med reklamare, bland andra Kings copy Hedvig Hagwall Bruckner och Dan Landin från Evidence, röstade fram ordet "Samtyckesbrott" som kom från Brättegården.

Så här skriver Margret Atladottir på Politism i dag angående nyordet:

"Nämen så trevligt. För det var inte så att vi redan hade ett fullkomligt användbart och etablerat ord redan? Som vi äntligen har börjat prata om som en kultur, dessutom? Usch. Bara sluta."

– Jag kan inte utveckla mer än att säga att jag har svårt att se poängen i att ersätta ordet våldtäkt med något annat. Ordet våldtäktskultur har använts i media och vi har fått en större och öppnare diskussion. Rent semantiskt tycker jag därför att det är trist, säger Margret Atladottir och fortsätter:

I samband med Våldtäktsbriefen har Linda Holmgren varit öppen med att hon själv varit utsatt för våldtäkt.

– Jag vill absolut inte uttala mig om en enskild person och dennes erfarenheter. Det är helt upp till henne att tycka annorlunda om vad man ska kalla saker och ting, säger Margret Atladottir.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Margret AtladottirPolitism

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.