Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Avhopparna får med sig H&M

Publicerad: 19 augusti 2008, 11:58

I början av sommaren gick 18 anställda på Citats byrå Digitized in till sin vd och sade upp sig. Nu har de startat Peas & Understanding och fått med sig sin största kund – H&M.


H&M väljer avhopparna Peas & Understanding. De kommer att sköta fotograferingen av katalogen även i framtiden. Foto: H&M.

Årets avhopp i reklambranschen står medarbetarna på byrån Digitized för. Enligt uppgifter till Resume.se var det 18 anställda som sa upp sig lagom till sommarsemestern. Vd:n på byrån blev ensam kvar.
– Vi har valt att inte gå ut med någon siffra, men det är lejonparten av de anställda, säger Citats vd Dan Sehlberg.

Avhoppet kunde inte komma mer olägligt. Bure hade precis sålt sina aktier i Citat till finska Edita. Köpeskillingen har inte kommunicerats men totalt har Bure fått 366 miljoner kronor när de sålt Appelberg och DataUnit (tidigare dotterbolag i Citat) och Citat.

Digitized var ett av Citats mest lönsamma dotterbolag. De anställda drog under 2007 in nära 9 miljoner kronor i vinst. Enligt uppgifter till Resume.se borde byrån ha värderats till mellan 50 och 60 miljoner kronor i affären.

Men i somras tackade de anställda för sig och har nu startat nya byrån Peas & Understanding. Nu står det klart att avhopparna får med sig den största kunden – H&M. Byrån gör klädjättens katalog och uppdraget står för över 50 procent av Digitized omsättning på knappt 30 miljoner kronor.
– Trots att vi förlorat en del av uppdraget så är H&M fortsatt en stor kund för oss. Vi satsar på att återta uppdraget över tiden. Vi må ha förlorat slaget, men definitivt inte kriget, säger Dan Sehlberg.

Bakgrunden till avhoppet är ett pyrande missnöje inom Citat med koncernledningen.
– Det här är bara toppen av ett isberg, säger en källa med insyn i koncernen.

Dan Sehlberg känner inte igen sig i den bilden.
– Till mig har avhopparna sagt att de är nöjda med Citat. Vi mäter hela tiden hur personelen trivs på Citat och vi har hög personalnöjdhet i de mätningarna.

Frågan är hur nöjd den nya ägaren är med avhoppet. Timo Lepistö är vd för Edita.
– Det är beklagligt att avhoppen sker i så stor skala.

Kommer ni att ställa några krav på säljaren efter avhoppen?
– Det är något jag inte kan säga något om. Det är en fråga för oss och säljaren.

Carl Backman, vice vd på Bure känner inte till avhoppen när Resume.se ringer upp honom på måndagseftermiddagen. Men han säger då att Bure inte fått höra några krav från Edita.

Resume.se har varit i kontakt med Mikael Jylhä, vd för avhopparbyrån Peas & Understanding. Han vill inte ge några kommentarer.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.