Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Avskedsfilmer ska öka organdonationer

Publicerad: 9 januari 2014, 14:55

Organisationen MOD kampanjar för ökade organdonationer med filmer man inte vill visa.


Ämnen i artikeln:

Ruth

MOD (Mer organdonation) är en relativt nystartad organisation i Sverige som jobbar med att sprida kunskap och förståelse kring organdonation.

Tillsammans med reklambyrån Ruth och regissören Linda Callenholt har de tagit fram filmer – filmer som de aldrig vill visa. Tre personer, Jenny, Patrik och Stina, har fått spela in sina avskedsfilmer, som ska visas om de dör innan de får sina transplantationer.

– För alla på väntelistan är döden och existensiella frågor sådant man brottas med varje dag. Därför har vi hjälpt tre personer på väntelistan att spela in varsin avskedsfilm. Vårt löfte till dem är att visa deras avsked om det ofattbara skulle inträffa, det vill säga att de går bort i väntan på sitt organ, säger Peter Carstedt som tillsammans med Martha Ehlin grundade MOD 2012.

Varje år dör runt 30 personer medan de väntar på lämplig donator. Fokus i kommunikationen har varit att försöka beskriva livet på väntelistan.

För regissören Linda Callenholt innbar arbetet tre omtumlande inspelningsdagar:

– Vi fick möjligheten att följa med Jenny, Patrik och Stina under varsin dag. Vi grät och skrattade om vartannat. Deras berättelser är förstås gripande och att se någon ta avsked är minst sagt en tankeställare.

De tre avskedsfilmerna finns just nu i tryggt förvar på varsin skiva hos MOD:

– Drömmen vore förstås att få ge tillbaka skivan med filmen som en gåva till Jenny, Patrik och Stina den dagen de får ett nytt organ, avslutar Peter Carstedt.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Ruth

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.