tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bakslag för kvällstidningarna kring spelannonserna

Publicerad: 8 december 2016, 16:12

Annons för Unibet hos Expressen.

Förvaltningsrätten avslår Aftonbladet och Expressens överklagan av Lotteriinspektionens beslut. De riskerar därmed ett vite på 45 000 kronor per dag för spelannonser på sina sajter.

Ämnen i artikeln:

LotteriinspektionenAftonbladetThomas MattssonSpelExpressen

FT

Fredrik Thambert


Det var år 2013 som Lotteriinspektionen beslutade att utländska spelbolags annonser på de svenska kvällstidningarnas sajter skulle förenas med ett vite på 45 000 kronor per dag. Kravet kom bara några månader efter att kvällstidningarna friats i Högsta domstolen efter en nio år lång tvist angående liknande annonser i print.
– Jag har tidigare sagt och upprepar; det lotteriinspektionen nu håller på med riskerar att driva Sveriges äldsta tidning ur landet. Vi har tagit fram en plan på att flytta Sporbladets servrar till London eller Malta. Det skulle sätta oss i samma situation vad avser spelannonsering som TV3 och Kanal 5, hotade Aftonbladets förre chefredaktör Jan Helin med i samband med beslutet.

Både Aftonbladet och Expressen överklagade Lotteriinspektionens beslut. Tidningarna argumenterade bland annat för att det svenska systemet är oförenligt med EU-rätten, och att föreläggandet strider mot censurförbudet i svensk grundlag.

Men Förvaltningsrätten väljer nu att gå på Lotteriinspektionens linje och avslår de båda tidningarnas överklaganden. Domstolen anser nämligen att inspektionen haft fog för sin linje. Därmed riskerar de digitala spelannonserna att bli en dyr historia – om de inte lyckas få gehör av nästa instans som är Kammarrätten i Linköping.

Hur ser du på förvaltningsrättens beslut?
– Efter att ha processat i både Högsta domstolen och Europadomstolen, och alla instanser där under, så är man ju rätt luttrad när det kommer till försök att inskränka svenska mediers informationsrätt när det gäller annonser. Men jag välkomnar förstås varje möjlighet att få stå upp för både journalistik och reklam i oberoende medier, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Resumé,

Vad blir nästa steg för er?
– Vi kommer att argumentera i varje instans för att påminna om att det här handlar om lagliga, börsnoterade svenska bolag som allt från pensionsfonder till småsparare äger, och att dessa verksamheter inom EU rimligen också bör få informera sina kunder via svenska medier.

Hur viktig är spelannonsörerna för Expressens affär?
– Alla intäkter är viktiga, och det är värt att påminna lagstiftarna om att det inte är gratis att bedriva undersökande journalistik eller rapportering från hela Sverige och världen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev