Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bankkrav nära knäcka A-Com

Publicerad: 7 april 2009, 15:46

Östgöta Enskilda Bank höll på att knäcka A-Com. Resumé kan avslöja att plötsliga återbetalningskrav från banken är den direkta orsaken till att bolaget begär 30 nya miljoner från sina ägare.


Ämnen i artikeln:

A-Com

För knappt två veckor sedan berättade A-Com i ett pressmeddelande att de går ut i en nyemission och begär in 30,7 Mkr av sina ägare. Det gör de genom att trycka upp drygt 11,8 miljoner nya aktier som ägarna erbjuds att köpa för 2,60 kronor styck.

Resumé kan i dag avslöja att orsaken till emissionen är akut kassabrist. Detta för att A-Coms bank, Östgöta Enskilda Bank, i höstas plötsligt krävde tillbaka ett lån på 27 miljoner.
– Vi hade en amorteringsplan som plötsligt ändrades dramatiskt i december. Nu ska lånet betalas tillbaka på tolv månader, varav hälften under årets första kvartal, säger en centralt placerad källa på A-Com.
Det innebär att A-Com egentligen skulle ut med 13,5 miljoner till banken i förra veckan. Och lika mycket före årsskiftet. Nu får banken vänta en månad på den första delbetalningen tills emissionspengarna kommer. Sedan ska A-Com amortera 1 miljon i månaden. Enligt Resumés källor är det långt ifrån ursprungsplanen.
Lånet togs för två år sedan när A-Com köpte den norska börsnoterade marknadskommunikationsföretaget Spits.  Hittills har A-Com bara betalat ränta på det så kallade förvärvslånet. Lånevillkoren var, enligt källor till Resumé, att lånet skulle vara amorteringsfritt tills vidare. När A-Com skulle börja amortera är oklart. En källa säger ”till dess att synergier från fusionen gjorde det möjligt att betala tillbaka pengarna”.
– Men nu har det inte riktigt varit sådana tider efter 2007, säger en källa.
Östgöta Enskilda Bank ägs av Danske Bank, som inte vill kommentera Resumés uppgifter med hänvisning till banksekretessen:
– Danske Bank har ingen kommentarer i frågan. Banksekretessen är tydlig och jag kan inte ens bekräfta eller dementera ett kundförhållande, säger Carlos Cancino, pressansvarig på Danske Bank.
Styrelseordförande Hans Fjärem är fåordig men bekräftar Resumés uppgifter:
– Det är riktigt att emissionen beror på snabbare amorteringskrav från banken.
A-Com är redan nu garanterat att få in pengarna. Stor­ägarna Zonocolan, som köptes med just de lånade pengarna, och Arvid Svensson, äger redan i dag 26 procent av företaget tillsammans. De går in med 10 Mkr.

De återstående 20,7 miljonerna garanteras av ett konsortium arrangerat av Remium som sköter nyemissionen, men A-Coms aktieägare har förstås första tjing om de vill öka sitt ägande. Tre aktier ger rätt att köpa ytterligare fem. Just i dag är det en god affär eftersom kursen i går, tisdag, stod i 4,85 kronor, att jämföra med teckningskursen 2,60.
Enligt Fredrik Sandelin, vd för A-Com, ändras inte maktbalansen i ägandet genom emissionen.
– Om alla aktieägare teckar sig för det de har rätt till förändras inte maktbalansen alls. Om de inte gör det återstår att se, säger Fredrik Sandelin.

Problemen har avlöst varandra

A-Coms historia är kantad av storvulna planer och en hel del skatteupplägg. Koncernen grundades av Thomas Hvid och Anders Runer 1994 och bestod då av sju byråer som knoppades av från reklambyrån Hallstedt och Hvid. År 1999 vid börsintroduktionen innehöll A-Com 45 bolag. Då var affärsidén att blir en reklamfabrik som kunde ta in stora uppdrag och låta de olika specialistbyråerna göra var sin bit. Sedan 2000 har A-Com dragits med ständiga lönsamhetsproblem. I mars 2007 fick A-Com nya storägare i och med fusionen med den norska reklamkoncernen Spiz. I början av 2008 byttes hela styrelsen ut av de nya storägarna.

truefalse

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

A-Com

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.