Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bekräftat – Björn Rietz månadslön: 120 000

Publicerad: 12 november 2009, 13:22

Inför Resumés artikel om vd:n Björn Rietz förmånliga villkor och krisen i Sveriges Kommunikationsbyråer gick styrelseordförande Elisabeth Ström ut med information till byråledare och medlemmar – bland annat bekräftar man att Björn Rietz tjänar 120 000 kronor i månaden.


Ämnen i artikeln:

Sveriges KommunikationsbyråerBjörn RietzGuldäggetElisabeth Ström

Björn Rietz.

Att styrelseordförande Elisabeth Ström väljer att gå ut till medlemmarna med ett brev om förbundets ekonomi redan innan själva årsmötet i maj är att betrakta som en extraordinär åtgärd.

I brevet framgår att nuvarande vd Björn Rietz har en månadslön på 120 000 kronor per månad.

Sveriges Kommunikationsbyråer hävdar att uppgifter om månadslöner för tidigare vd:ar är felaktiga, men vill inte avslöja vad lönerna är: ”…med hänsyn till dessa personers integritet kommenterar vi inte tidigare VD:ars löner och övriga ersättningar”.

Detta är ett direkt felaktigt påstående. Resumé har exempelvis granskat förra vd Pia Grahn Brikells taxeringsår 2008 hon har en taxerad förvärsinkomst på 835 584 kronor, vilket ger en genomsnittlig månadlön på dryga 69 000 kronor.

Vidare framgår av brevet att ackumulerat för året så är resultat för 2009 fullt jämförbart med föregående års resultat. Men man lägger in en viktig passus, som ligger i linje med Resumés artikel om att även 2009 riskerar att bli ett förlustår:

”Kostnader för namnbytet kommer däremot att påverka årets resultat. Förbundet belastas i år även med extraordinära kostnader i samband med byte av vd. Båda dessa poster har föregåtts av styrelsebeslut och kommer att särredovisas på årsmötet.”

När det gäller kritiken angående bristen på sponsorer för Guldägget och att försäljningen avstannat efter att projektledare Digge Zetterberg gick på föräldraledighet och marknadschefen Bon-Hee Nilsson slutat hävdar man att man har vidtagit åtgärder.

Dels i form av att Michaela Pålsson agerar projektledare för Guldägget, dels genom att man projektanställt två personer för att ytterligare stärka organisationen kring just Guldägget.

När det gäller uppgifterna om att vd Björn Rietz ska ha mycket förmånliga uppsägningsvillkor dementerar man 18 månaders uppsägningstid och hävdar att uppsägningstiden endast är ett halvår.
Man bekräftar att Björn Rietz har frihet inom bestämda budgetramar men inte ensam kan attestera höga fakturor. Samtidigt påstår man att detta upplägg inte skiljer sig från upplägg för vd:ar inom Sveriges Kommunikationsbyråer.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.