Reklam
Berghs skrotar slututställning
Publicerad: 20 mars 2009, 13:48
Berghs lägger ner sin slututställning. Istället startar de tv-kanal och presenterar examensjobben som nyheter live på webben. Målet är att visa projekten som en dramatisk nyhetssändning.
UF
Ulrika Fjällborg
STUDENTBYRÅN. Övre raden, frv; Niclas Dübeck webbkreatör, Gustav Johansson ad, Erik Högfeldt copy, Axel Söderlund grafisk designer, Johan Ekhager webbkreatör. Nedre raden; Lisa Rytter och Lovisa Jansson pr, Therese Rydén marknadskommunikatör, Jessica Frendin produktionsledare, Martina Lundberg marknadskommunikatör och Lina Tuikka produktionsledare. Frånvarande: Marit Leitner och Michelle Kuronen grafiska designer.
För att reklam ska vara riktigt effektiv ska mottagaren helst inte förstå att det är reklam. Att bjuda in till en utställning av reklamkampanjer i en tid där konsumenterna gör sitt bästa för att zappa bort reklamen ur sina liv kändes inte särskilt tidsenligt för den så kallade Studentbyrån, vars examensprojekt är att arrangera avgångselevernas utställning av just examensprojekten.
– Men att visa upp nyheter är en helt annan sak, säger Erik Högfeldt, copywriter.
Därför skapar Studentbyrån en redaktionell miljö för examensprojekten: en webbsänd tv-kanal med nyhetsankare i en morgonsoffa. Examensprojekten presenteras med intervjuer i direktsändning.
– Det ger eleverna möjlighet att berätta om sina projekt, säger Lisa Rytter, pr-ansvarig.
Tv-studion byggs på Berghs. Projekten ska presenteras i huset och med portfolios på webbsidan. Där ska besökarna även kunna kommentera. Tv-reportar ska även spontanintervjua besökare.
– Vi vill bjuda in folk att diskutera istället för att bara visa, säger Gustav Johansson, ad .
Det finns flera grundtankar med den nya redaktionella tv-formen. En är att man sprider utställningen från Sveavägen 34 i Stockholm till resten av Sverige och världen. En annan att man vill lyfta diskussionen om reklam till att omfatta allmänheten.
– Det är ju de människorna vi ska förstå nu när vi ska ut och jobba, säger Erik Högfeldt.
Men framför allt handlar det om att spegla att reklamens villkor förändras i samhället. Dialog med mottagaren är nyckelordet.
– Gränsen mellan pr och reklam suddas ut. Vårt jobb är att lösa problem för kunder. Det gör vi genom att skapa samtalsämnen i vårt eget medium. I dag är det inte de traditionella medierna som enväldigt bestämmer vad som är relevant, säger Lisa Rytter.
Dessutom flyttar Studentbyrån makten från Berghs ledning till besökarna när det gäller att utse årets bästa studentprojekt. Tidigare har rektorn och lärarna bestämt vilket av projekten som blir årets kursetta. Nu ska detta röstas fram av engagerade tittare och besökare i bästa melodifestivalanda.
– För det är ju användarna som har makten i dag, säger Erik Högfeldt.
Det tycker rektorn Sofia Strömberg är utmärkt:
– Förutsättingarna för att kommunicera har förändrats. Utställningar tillhör en gammal kommunikationsidé som handlade om att visa och titta. Vi vill vara en plattform för samtal, säger hon.
Alla detaljer är inte klara. Externa samarbeten för sändningar via mobil planeras. Sajten ska byggas av teknikproffs och de ska även ta in extern hjälp när det gäller tv-miljön och de ”journalistiska tjänsterna”.
– För att det ska kännas autentiskt måste vi satsa mycket på miljön i huset. Vi ska ha audition till uppdraget som nyhetsankare. Det blir ett stort förtroende att leda den diskussionen, säger Lisa Rytter.
truefalse