Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Berghs stänger av åtalad lärare

Publicerad: 5 maj 2010, 18:20

En lärare på Berghs School of Communiction åtalades den 27 april för grov kvinnofridskränkning och misshandel av sin förra hustru. Skolan fick reda på de allvarliga brottsmisstankarna av Resumé. Sofia Strömberg, rektor på skolan, fattade ett snabbt beslut:
– Läraren tar en timeout från studentkontakter tills domen har fallit.


Ämnen i artikeln:

Berghs School of CommunicationPär Lager

truefalse

Sofia Strömberg menar att skolan har höga krav på sina lärare. De ska vara goda förebilder och ­ledare. Elevernas väl och ve kommer i främsta rummet.
– Vi kan inte ha någon som är anklagad för sådana här allvarliga brott. Vi har unga kvinnliga studenter på skolan, eleverna ska känna sig trygga.

Skolledningen ska skaffa mer information och menar att rättsprocessen måste få ha sin gång.

Läraren arbetar deltid på skolan och driver parallellt ett aktiebolag inom reklambranschen.

Vd på Berghs School of Communication, Pär Lager, säger till Resumé att skolan ser väldigt allvarligt på brottsanklagelserna.
– Den person som jag känner står långt ifrån en sådan kvinnosyn. Jag blir både ledsen och chockad.

Enligt åtalet och förundersökningen ska kränkningarna ha pågått under flera år, mesta­dels i bostaden. Året före skilsmässan ska mannen, enligt åtalet, ha slagit hustrun med knytnävar, vridit om armarna så hon trodde de skulle gå av. Det sista halvåret innan hon flyttade ska misshandel ha skett en gång i veckan. Han ska även ha kränkt och nedvärderat hustrun verbalt och via sms.

Mannen nekar helt till brott och menar att bråk och handgemäng mellan paret har ­varit ömsesidigt, särskilt under ­alkoholpåverkan.
– Jag är övertygad om att rätten kommer att fria mig, säger han till Resumé.

På frågan varför ex­hustrun har valt att polisanmäla honom, om det han har gjort nu inte är sant, svarar han:
– Var och en som känner mig kan dra sina egna slutsatser varför.

Han vill av hänsyn ”till nära och kära” inte ta ordet ”hämnd” i sin mun. Att döma av förundersökningen har paret på flera sätt haft en uppslitande skilsmässa med en ekonomisk tvist vilket intygas av mannens arbetsgivare som har stöttat honom genom den.

Paret skilde sig för två år sedan efter ett långt äktenskap. Våldsamheterna ska, enligt hustrun, ha startat i början av 2000-talet. Vid ett tillfälle ska mannen ha slängt henne nedför en trappa. Hon ringde då polisen och fördes till sjukhus. Paret gick i terapi och våldsamheterna upphörde. År 2007 började våldet igen och eskalerade under 2008.

Hustrun pekar på mannens kontrollbehov och svartsjuka­. I samband med skilsmässan kollade han hennes mejl och ville veta var hon var.
– Jag var rädd för mitt liv, säger hon i polisförhöret vid det sista misshandelstillfället i januari förra året som skedde då hennes nye pojkvän var närvarande.

Polisen dokumenterade ett decimeterstort blåmärke på vänster överarm och ett mind­re på höger arm. Hennes tränare har sett skador och intygar det.

Efter misshandeln i janu­ari­ 2009 greps mannen och anhölls. Straffskalan för grov kvinnofridskränkning sträcker­ sig mellan sex månader till sex års fängelse. En dom för misshandel kan högst ge två års fängelse. Rättegången är planerad att hållas i höst.


Lillian Andersson

Emmeli Prevorsek

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.