Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Reklam

Betala 3,7 miljoner på måndag!

Publicerad: 13 Januari 2010, 11:02

Inte bara Sunit Mehortra har miljonbelopp att betala till Skatteverket. Även kompanjonen Frank Hollingworth har upptaxerats med drygt 4,6 miljoner. Redan nu på måndag vill staten ha 4,1 miljoner av Sunit och 3,7 miljoner av Frank.


Ämnen i artikeln:

KingSunit MehrotraFrank Hollingworth

Frank Hollingworth upptaxeras kraftigt.

Upptaxeringen kommer efter långdragna utredningar och diskussioner av vilka bostäder Sunit Mehrotra egentligen haft och hur nära deras anknytning till Sverige varit under åren 2004 till 2007.
Av skattemyndighetens beslut framgår att Sunit Mehorta ansett sig utflyttad från Sverige och att han inte anser sig ha en bostad i Sverige under den tid han bott i London och skattat i London. Skatteverket i Sverige håller inte med.
– Vi anser att Sunit Mehrotra har en väsentlig anknytning till Sverige och är obegränsat skattskyldig i Sverige, säger Lena Bergkvist, handläggare på Skattemyndigheten.

Eftersom han äger reklambyrån King har han betydande ekonomiska intressen i Sverige. Dessutom anser skattemyndigheten inte att Mehrotra är helt utflyttad från Sverige.
– Han har en boendesituation i Sverige som vi anser är en permanentbostad, säger Lena Bergkvist.

När Sunit Mehrotra flyttade till London sålde han villan på Lidingö till Emma Melin von Bahr, idag Sunits hustru. Men skattemyndigheten anser att det var en skenaffär där Sunit i praktiken lånade ut pengar till Emma Melin von Bahr för att hon skulle köpa huset:
– Han har via egna lån finansierat hennes köp av fastigheten. Vi anser att han i praktiken har förfogande rätt över fastigheten, säger Lena Bergkvist.

Beslutet som gäller Frank Hollingworth under åren 2005-2007 går ut på samma principer:
– Han är också obegränsat skattskyldig i Sverige. Vi anser att han disponerar en permanentbostad i Sverige fast den skrivits över på hans flickvän, säger Lena Bergkvist.

Detta innebär att skattemyndigheten upptaxerar Sunit Mehrotra med totalt 5,6 miljoner och Frank Hollingworth med 4,6 miljoner. De ska betala skatt på dessa summor utöver vad de redan betalat i skatt till svenska staten under respektive år samt skattetillägg eftersom de, enligt skattemyndigheten, redovisat oriktiga uppgifter.

Det betyder att Sunit Mehortra ska betala in 4,1 miljoner och Frank Hollingworth 3,7 miljoner i skatt. Sista betalningsdag är nu på måndag, 18 januari.

Besluten kan överklagas till domstol och anstånd med betalningen kan beviljas om skattemyndigheten tror att domstolen kan komma fram till ett annat beslut.

Resume.se har hittills utan resultat sökt Frank Hollingworth och Sunit Mehrotra för en kommentar av besluten.

Fotnot: Obegränsat skattskyldig är en term som innebär att man ska betala skatt i Sverige för alla sina inkomster i världen. Det är man om man är bosatt i Sverige eller har ”väsentlig anknytning” till Sverige.

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.