Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Big data är som rymden

Publicerad: 20 september 2013, 06:16

Simon Strand menar att Big data-analys inte är framtiden.

Man har nyligen upptäckt tusen planeter där det potentiellt kan finnas liv. Det låter mycket, visst gör det, men i relation till rymdens oändlighet blir avstånden mellan varje eventuellt livsfaciliterande planet avsevärt långa, och sannolikheten att det finns liv på alla eller ens många av planeterna är minimal. Detta får mig att dra vissa paralleller: Big data är som rymden.


Ämnen i artikeln:

Simon Strand

Bland alla miljarder datapunkter finns det kanske ett tusental som inbegriper någon typ av intelligent liv. Avstånden mellan substanserna är väldigt långa. Hur mycket man än förkovrar sig i big data-universum hittar man mycket lite av värde.

En gång prövade jag en big data-baserad tjänst som anses vara ledande i sin kategori. Hur mycket jag än använde analysverktyget till att göra tårtbitar och listor så föddes inga verkligt intressanta insikter ur all denna information. Säljaren hävdade att det berodde på att jag inte lärt mig verktyget tillräckligt bra: "before you've taken our courses, it's like driving a Ferrari in the parking lot", men i själva verket var det tjänsten i sig som var lika meningslös som den var dyr.

Big data är ett desto bättre verktyg för försäljning. Det är ett fantastiskt sätt att optimera merförsäljning, uppförsäljning och erbjudandeanpassning. Men när det kommer till kommunikation, som sociala medier-analys, berättar big data inget som man inte redan visste. Det är bara en lång omväg till de väntade slutsatserna.

Precis som i fallet "sociala medier" har detta big data en högljudd hejarklack.  De som kallas experter men snarare verkar som ambassadörer. Viktor Mayer-Schönberger och Kenneth Cukier är två författare som har skrivit boken "Big data: A revolution that will transform the way we live, work and think". SvD skrev träffande: "Som titeln antyder sällar sig författarna till big datas hejaklack och boken är precis så storvulen och repetitiv som amerikansk populärvetenskap tenderar att vara. Här och var är hajpen tjyvtjock."

Big data-evangelisterna har även de sin motsvarighet i rymddebatten. Där finns Paul Hellyer, tidigare kanadensisk försvarsminister som argumenterar för att det finns utomjordingar, utan att kunna visa upp bevis som ställer det bortom allt rimligt tvivel.

För att hitta nerven i budskap och konceptutveckling så är fortfarande no data, small data eller medium-sized data bättre alternativ. Till de organisationer som hyser stora förhoppningar om att big data-analys ska driva kommunikationen i framtiden skulle jag vilja ropa: "vänd om, vänd om!"

Simon Strand
Pr-konsult

Fotnot: Big data utgörs av digitalt lagrad information av sådan storlek (vanligen terabyte och petabyte), att det är svårt att bearbeta den med traditionella databasmetoder. Närbesläktade begrepp är very large databases (VLDB), datalager, data mining och informationsutvinning. Termen big data fick sitt genomslag under 2009. Ingen svensk översättning har blivit etablerad, men stora datamängder har använts. (Källa: Wikipedia)

Ämnen i artikeln:

Simon Strand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.