Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bildbanken som visar en bredare bild av teknikbranschen

Publicerad: 1 mars 2018, 09:20

Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Teknikföretagen och Volontaire har länge arbetat för att locka fler tjejer att söka till teknikutbildningar. Nu släpper de bildbanken "Bredda bilden" för att visa en bredare representation av de som jobbar och studerar i teknikbranschen.


Ämnen i artikeln:

VolontaireTeknikföretagenReklam

De senaste tre åren har Teknikföretagen samarbetat med YouTubern och influencern Therese Lindgren för att locka fler tjejer att söka tekniskt inriktade program på gymnasiet.

Men för att bryta mönster och föråldrade stereotyper behövs även förebilder och representation. Därför lanserar Teknikföretagen bildbanken Bredda Bilden, framtagen i samarbete med kommunikationsbyrån Volontaire.

Bredda Bilden riktar sig till skolor, företag eller medier som skulle kunna ha användning av bilder för att representera bygg- och teknikbranschen. Enligt Teknikföretagen är det i huvudsak män som i nuläget syns på de bilder som ska illustrera industrin.

– Det spelar ingen roll hur mycket energi vi lägger på att attrahera tjejer till utbildningarna om de sedan inte känner igen sig själva i den verklighet som visas upp, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

I bildbanken illustreras även teknik på ett sätt som vi inte är vana att se den.

– Vi vet att många tjejer är jätteintresserade av att förbättra världen och hjälpa människor på olika sätt, men inte förknippar det med tekniska yrken. En viktig uppgift som vi har haft genom hela arbetet har varit att visa vad det egentligen kan innebära att jobba med teknik. Nu kan skolor och företag vara en del av det jobbet bara genom att använda bilderna, säger Fanny Svensson, copywriter på Volontaire.

Alla bilder i bildbanken är gratis att använda och tagna av fotografen Emilia Bergmark-Jiménez.

– Som fotograf måste man våga utmana, ifrågasätta och bryta konventioner. Jag anser att vi har ett ansvar att vara med och utveckla samhället och i bild visa det samhälle vi vill ha. Det är min övertygelse att fotografi kan förändra synsätt och är man inte en del av lösningen är man en del av problemet, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.