Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bistrare klimat hos Vinter – 6 tyngre konsulter lämnar

Publicerad: 2 april 2012, 11:19

Ronny Olovsson på Vinter.

Foto: Anders Alm.

Resume.se kan berätta att framgångsrika Vinter tappar en rad nyckelpersoner. Ett exempel är grundaren Annika Fredriksson, som slutade i januari. Andra exempel är att flera seniora copywriters också har valt att hoppa av: – Vi har fått lite stök hos oss, men det ligger ingen dramatik i det utan är en naturlig utveckling för en byrå som växer snabbt, säger Ronny Olovsson, delägare och Vinters frontfigur.


Ämnen i artikeln:

Ronny OlovssonVinter

Den norrländska byrån Vinter utsågs till Sveriges näst bästa byrå i samband med Dagens Industri och Regis nationella undersökning Årets Byrå.

Resume.se kan nu berätta att byrån har råkat ut för en rad tyngre avhopp.  Totalt sex nyckelpersoner har lämnat byrån på bara ett halvår.

Ett av de kanske allra tyngsta avhoppen är att Vinters grundare och kreativa motor, Annika Fredriksson, sålt sin andel och slutat i januari.

Byråns talesperson och tillika en av tre delägare, Ronny Olovsson, sticker inte under stol med att avhoppen har skapat problem för byrån:

– Det är klart att det stökar till det i våra interna processer då flera personer väljer att hoppa av byrån samtidigt, säger han

Ronny Olovsson gick in som delägare på Vinter 2007.

Då bestod byrån av 17 anställda och idag har man uppemot 40 anställda.

Enligt Ronny Olovsson har Vinter endast blivit av med tio anställda fram till efter sommaren 2011.

Men efter hösten och vintern står det alltså klart att ytterligare sex personer har lämnat byrån.

Andra exempel är att Axel Berger, senior copywriter, ska frilansa, medan Ella Jonsson, även hon senior copywriter ska starta eget ihop med byråns Interactive Director Lars Huring.

Som om detta inte vore nog går Lisa Wallin, art director till Märkvärdig Kommunikation och Niklas Oja, System Developer, går till Exait.

– Det kan finnas en rad skäl till att man väljer att lämna byrån. En bidragande orsak kan ju vara att byrån har nått en ny nivå där man får fler nationella och internationella uppdrag och det passar kanske inte alla. Men det är naturligtvis tråkigt att bli av med medarbetare som man har jobbat tillsammans med i flera år, säger Ronny Olovsson.

Du slutade som vd i februari och Ulrika Billström tog över. Hur kommer det sig?
– Jag sparkade mig själv i samband med ett möte då vi invigde vårt Stockholms-kontor. Jag är fullt sysselsatt med kunderna efter att vi växer hårt i och med vår etablering i Stockholm. Då blir det interna styret än viktigare och därför behövdes en ny vd, säger Ronny Olovsson.

Vinter har ett brutet räkenskapsår som avslutas per den sista juni. Vinter har visserligen ökat sin nettoomsättning från 24,6 miljoner kronor – drygt 31 miljoner kronor, men trots detta minskat finansnettot från 2,3 miljoner kronor till cirka 1,7 miljoner kronor. Ronny Olovsson tycker ändå att allt går i rätt riktning:

– Vi växer med egna pengar och det är klart att det kan påverka resultatet från ett år till ett annat. Men jag tror inte att så många har trippel A i soliditet bara genom att växa med hjälp av eget kapital, säger han.

Vinter har kunder som LKAB, Visit Sweden och Sharp.

Hur kommer det sig att ni ökar omsättningen, men finansnettot backar ändå?
– Vi har haft en aggressiv tillväxt, men avhoppen har ju stökat till det lite som sagt, säger Ronny Olovsson.

Ni är ju en integrerad byrå. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med detta?
– Nackdelen var väl att vi tar tvungna att plocka in it-konsulter, vilka har en annan företagskultur och ett annat språk, men fördelen med detta var ju samtidigt att vi med stöd av it-konsulterna kunde klara en övergång till digitala projekt under de tuffa åren 2008 och 2009, säger Ronny Olovsson.

Han har 20 års erfarenhet i mediebranschen, varav de sista tretton åren som sportchef, nöjeschef och biträdande nyhetschef på Aftonbladet.

Han tycker att Vinter är väl positionerat inför framtiden. Inte minst för att kunderna i Stockholm nu verkligen vågar välja Vinter.

– Vi var kusinen från landet som man kanske plockade in för en pitch men inte valde, men nu har vi full fart i Stockholm och håller på att rekrytera två arbetsgrupper där, säger Ronny Olovsson.

Vinter har fått totalt 300 ansökningar till Stockholms-byrån, vilket är rekord för byrån.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Ronny OlovssonVinter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.