Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Björn Borg tar fram träningslåt som gör dig smartare

Publicerad: 12 september 2019, 07:54

Forskning har slagit fast att människan blir smartare av träning, men också av klassisk musik. Det har Björn Borg tagit fasta på genom att skapa "världens smartaste träningslåt" tillsammans med kompositören Jonas Valfridsson i Rocky Balboa-anda, med 123 BPM.


Ämnen i artikeln:

Nord DDBReklamBjörn Borg

Sedan Nord DDB tog över Björn Borg under förra året har varumärket utforskat vad som händer i hjärnan när vi tränar. Nu lanserar de vad de kallar "världens smartaste träningslåt" tillsammans med en träningsexpert, en hjärnforskare och en kompositör. Låten går under det latinska namnet "Symphonia Exercitii Et Intelligentiae". Björn Borg har tagit utgångspunkt i forskningen och tagut fram en låt med den mest optimala BPM:et för just uthållighetsträning. Symfonin är nära 10 minuter lång symfonin och komponerad av kompositören Jonas Valfridsson och inspelad ihop Jönköpings symfoniorkester.

– Det var en utmaning att skriva en symfoni specifikt för träning, det hör inte till vanligheten precis. Men med inspiration från Rocky I, känns det som att jag har komponerat soundtracket till min egen superhjältefilm! Det var viktigt att stycket fick en positiv och rytmisk känsla utan att förlora melodierna och kontrapunkterna som utmärker klassisk musik. Jag ville skapa känslan av att anta en tuff utmaning, kämpa sig igenom den, och genom att lyckas, känna stoltheten, säger Jonas Valfridsson i ett pressmeddelande.

Det klassiska stycket finns tillgänglig på Spotify. Flera studier har fastställt att träning stärker nämligen kopplingen och ökar produktionen av nya hjärnceller vilket höjer kapaciteten.

– Träning påverkar inte bara din fysik positivt. Forskning visar att träning kan öka din kognitiva förmåga, så som minne och fokus. Så ju bättre kondition du får, desto smartare blir du. Dessutom har det visat sig att musik kan få dig att pressa på lite extra i uthållighetsträningen. En del menar att något så specifikt som klassisk musik kan vara idealiskt, säger Lennart Högman, universitetslektor och forskare inom kognitiv neurovetenskap i en kommentar.

Vidare har studier visat att ett BPM omkring 120-140, beroende på din konditionsnivå, är optimal att röra sig till. Att träna till klassisk musik kan således öka din motivation och uthållighet, och i sin tur höja din kognitiva förmåga.

– Vi ville att hela kontoret skulle få uppleva den här magiska synfoniettan vi forskat fram –live. Och såklart, testa dess prestationshöjande effekt! Nu hoppas vi att resten av världen får upptäcka den också. För vi vill inspirera fler till att hitta glädjen i träning. Vi vet hur bra det känns efteråt, men det är inte bara en känsla. När forskning visar på en rad positiva effekter på vår hjärna, kan vi inte låta bli att prata om det, säger Emma Bengtsson brand communications manager på Björn Borg i en kommentar.

Under inspelningen av musikvideon till Symphonia Exercitii Et Intelligentiae blev Björn Borgs får vi se personalen svettas på parketten i konserthuset samtidigt som låten framförs live av symfoniorkestern. Kampanjen är framtagen av NORD DDB.

– Som en underdog i sportkategorin är Björn Borg alltid redo att gå långt för att visa hur träning förbättrar både kropp och själ. Det sägs att klassisk musik gör dig smartare, vilket träning också gör. Inför Björn Borgs höstkampanj slog vi därför ihop dessa två, och ut kom en träningssymfoni. Ett smartare sätt att bygga både muskler och hjärna, helt enkelt. Dags att plocka bort Swedish House Mafia från träningsspellistan, säger Anna Emilja Salonen, art director Nord DDB.

Produktionsbolaget för Björn Borg-filmen var House Agency med Matilda Callenbo som regissör och Jacob Fagerström som producent.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nord DDBReklamBjörn Borg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.