Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Blodig reklamattack mot monarkin

Publicerad: 22 oktober 2012, 10:21

En stillbild från reklamfilmen.

Republikanska föreningen och Hobby Animation vill i en ny våldsam och blodig reklamfilm rasera den "gulliga" bilden av monarkin.


Ämnen i artikeln:

Kungahuset

Republikanska föreningens nya reklamfilm, som de har gjort tillsammans  med Hobby Animation, är en blodig historia med avhuggna huvuden och sprutande blod.

– Vi letar alltid efter nya sätt att kommunicera på och med människor  som vi inte nått innan. Denna reklamfilm är ett nytt sätt som vi  tillsammans med Hobby Animation gärna vill testa, säger Magnus  Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen till Resumé.

– Demokratifrågan är viktig och det finns alldeles för många mörka  krafter som inte ser det på samma sätt. Vi tar vårt ansvar genom att  visa på att monarkin är en kvarleva från den tid då Sverige var en  diktatur.

Varför samarbetar ni med Hobby Animation?
– Hobby Animation kontaktade oss, och sa att de delar våra demokratiska  värderingar och erbjöd sig att kostnadsfritt ta fram en reklamfilm.  Hobby Film är ett av Sveriges bästa reklamfilmbolag och det var  självklart att vi ville samarbeta med Hobby Animation.

Vad är syftet med reklamfilmen?
– Att sätta monarkin i ett historiskt perspektiv och visa på vilken  absurd idé det är i ett modernt demokratiskt Sverige. Många tycks tro  att monarkin alltid varit det som visas upp för omvärlden i dag -  gulliga familjebilder, lite bandklippning och viftning från slottet.  Monarkin vilar på något helt annat, en tid då monarken var oinskränkt  härskare utan tillstymmelse till demokrati. I många monarkier ser det ut  på samma sätt än i dag.

Var kommer den att visas?
– Eftersom vi vill nå ut till det stora flertalet så finns det bara en  kanal och det är YouTube. Där kan inte bara människor i Sverige utan  även medborgare i alla länders monarkier se vilket ursprung monarkin  har.

Den är ganska våldsam och blodig, hur tänkte ni kring det?
– Att den med glimten i ögat visar på var monarkin härstammar ifrån.  Ibland kan man förledas att tro att alla kungar och drottningar, inte  minst de svenska, alla var demokratiska upplysta goda människor såsom  bland annat Herman Lindqvist desperat försöker gestalta dem - men så såg  inte verkligheten ut. Lika lite stämmer bilden som kablas ut i vår tid  att monarkin kan vara en del av ett demokratiskt samhälle där alla har  lika värde. Monarkin bygger på medborgarnas underkastelse inför en  monark som det ska fjäskas för.

Vad hoppas ni att den får för reaktioner?
– Att fler människor ser det absurda med monarkin och att det historiska  perspektivet blir tydligare. Och inte minst, att en och annan får en  rolig stund med ett leende eller att en och annan rojalist sätter  prinsesstårtan i halsen.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Kungahuset

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.