Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bönder rasar mot Oatly efter kampanjen

Publicerad: 20 september 2019, 06:27

Oatly har fått stor uppmärksamhet för "Spola Mjölken".

Oatly får ytterligare kritik, Bindefelds gäster till 60-årsfesten ifrågasätts och Bynk drar tillbaka reklam efter tillsägelse från Konsumentverket. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterOatlyMicael BindefeldReklamKonsumentverketLinkedin

Vi har sett politiker och kändisar som Edward Blom göra det. Nu är det böndernas tur att rasa mot havredryckstillverkaren Oatlys kampanj "Spola mjölk". Det hela är ytterligare ett tilltag i många års kaxighet mot mjölkindustrin. Spannmålsodlaren Kristina Forsberg går så långt att hon säger sig inte längre vilja leverera havre till Oatly efter kampanjen.

– Vi som spannmålsodlare blir inte jättesugna på att leverera vår havre till företaget efter den här kampanjen. Om jag får välja själv har jag absolut ingen lust, säger hon till TT.

Hon får medhåll av kollegan Lars-Johan Merin.

– I grunden tycker jag inte illa om Oatly, utan om deras sätt att marknadsföra sig. Jag har tidigare känt att jag gärna skulle vara leverantör, men den känslan har helt försvunnit med deras oschyssta kampanj.

Det bönderna vänder sig emot är att Oatly i stället för att göra en kampanj som lyfter fram fördelarna med havredrycken uppmanar folk att – ja, spola mjölken.

Linda Nordgren, kommunikationschef på Oatly, förklarar intentionen:

– Forskningen är tydlig, vi måste börja producera och konsumera mer vegetabilier och mindre animalier. Samarbete är definitivt vägen framåt, men för att få upp diskussionen på bordet måste man våga utmana rådande normer och driva debatt, säger hon till TT.

PR-stjärnan Bindefelds fest rör upp känslor
Festfixaren och PR-personen Micael Bindefeld fyller 60 år och i samband med sin fest i Tel Aviv har han fått flera av Sveriges partiledare att flyga ner för att delta. Något som inte faller i god jord överallt. Aftonbladets Lena Mellin kallar det hela "en uppvisning i omdömeslöshet" och menar att det inte passar sig att en vecka efter Riksdagens öppnande "logga ut för lite rekreation". Hon får dock inte medhåll av Fredrik Sjöshult på Expressen som poängterar att partiledarna inte gjort något olagligt och att spekulationerna om misstänkt mutbrott är ogrundade.

Bynk under lupp av Konsumentverket
Bynk är en aktör som erbjuder lån utan säkerhet och i sin reklam slår de fast att "hela Sverige Bynkar". Det har fått Konsumentverket att ifrågasätta om det verkligen är så att hela Sverige använder tjänsten. Enligt myndigheten strider marknadsföringen mot de krav på måttfullhet som konsumentkreditlagen kräver. På sikt kan det resultera i böter och att reklamen förbjuds. Bynk har plockat ner reklamfilmerna det rör sig om. Det här skriver Dagens Nyheter.

Nu kan man dölja svar på Twitter
Varumärken på Twitter har hittills tvingats omfamna transparens. Har det blivit en negativ storm mot ett bolag har bolaget helt enkelt fått finna sig i det. Nu kan det bli ändring på den saken. Twitter har under en längre tid testat en ny funktion i Kanada som gör så att användarna kan välja vilka svar som ska vara synliga i en konversation. Nu rullar den ut till fler länder, Japan och USA i ett första steg. Syftet med funktionen är att stävja spridningen av hot och hat. Dock kan den fortfarande komma att dras tillbaka beroende på hur den faller ut, Engadget.

Linkedin tappar marknadschefen
Shannon Brayton har jobbat på Linkedin sedan 2010 och fick rollen som marknadschef 2015. Nu står det klart att hon slutar vid årsskiftet. I stället för att jobba ska hon nu spendera tid med sin familj innan hon tar klivet till nästa jobb. Shannon Brayton efterträds av Melissa Selcher som i dag jobbar som biträdande varumärkeschef. Det skriver Adweek.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.