Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Borg gör allvar av hoten

Publicerad: 12 april 2013, 09:01

Anders Borgs skärpta regler innebär en smäll för exempelvis F&B-ordföranden Anna Qvennerstedt som inte längre kan sänka sin skatt.

Foto: Andreas Elgstrand och Regeringskansliet.

Regeringen skärper reglerna för partnerägda företag. Delägare i Forsman & Bodenfors eller Prime kan inte längre sänka sin skatt genom frikostiga utdelningar.


Resumé har tidigare granskat hur skattereglerna för fåmansbolag utnyttjats i inom reklam- och pr-branschen för att sänka skatten. I stället för lön delas vinsten ut enligt de så kallade 3:12-reglerna. Då beskattas utdelningen bara med 20 procent, jämfört med en marginalskatt på 57 procent.

Ett belysande exempel var Forsman & Bodenfors styrelseordförande Anna Qvennerstedt som 2011 fick nära två miljoner kronor från byrån, men bara betalade 25 procent i skatt. Företaget är ombildat till ekonomisk förening, vilket gör det möjligt för de 31 delägarna att ta kontroll över vinsterna för en spottstyver i medlemsavgift.

Nu vill regeringen stoppa missbruket av 3:12-reglerna. I en debattartikel i Dagens Industri skriver finansminister Anders Borg och näringsminister Annie Lööf att reglerna ska skärpas redan i vårpropositionen.

Personer med ett mycket litet delägarskap får inte längre tillämpa löneunderlagsregeln som säger att den vinst som kan tas ut med låg skatt växer med företagets lönesumma. I stället blir reglerna förmånligare för delägare av verkliga fåmansbolag med en lönesumma under 3,4 miljoner kronor.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.