Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bosse Rönnberg fyller 75 år: ”Saknar den säljbara skillnaden”

Publicerad: 27 augusti 2019, 12:33

Många glada miner och v-tecken i helgen.

Foto: Klas Björkhagen/Stefan Holte

Bosse Rönnberg var ett begrepp inom svensk reklam under 1980 och 90-talet med sina banbrytande kampanjer. I en intervju med Resumé berättar han om sina senaste projekt, sitt mentorskap för Nord DDB-cheferna och vad han tycker om dagens reklam.


Ämnen i artikeln:

Bosse RönnbergReklamKommunikation

I helgen firades och hyllades Bosse Rönnberg som fyller 75 år. Omkring 80 gäster närvarade på det klassiska vattenhålet Grodan på Grev Turegatan där reklamlegendaren bjöd på snittar, starköl och Fernet. På projektorn rullade ett sammandrag av 75 reklamfilmer från hans karriär däribland minnesvärda bilder för varumärken som Expressen, SJ, Comviq, Vingresor och Handelsbanken. Själv tycker Bosse Rönnberg att allt inte står rätt till med reklamfilmens tillstånd i Sverige anno 2019.

– Det var säkert inte bättre förr, men de som säger det var bättre förr var bättre förr. Alla nya medier är mer selektiva än den gamla lägerelds-TV:n och därmed mer effektiva. Vad jag dock saknar i dagens reklamfilmer är den säljbara skillnaden. De flesta står på samma planhalva och skriker "köp mig, köp mig"! När jag var ordförande i Cannes, myntade jag ett begrepp för att hålla ihop juryn som jag kallade "creative with a purpose": Dvs, förutom att filmen är rolig, eller vacker eller bra producerat, vad vill man uppnå på kort eller lång sikt. Det blev ett rättesnöre för juryns arbete, säger Bosse Rönnberg och fortsätter:

– Om de som gör reklam idag kunde sätta sig ned och svara på denna enkla fråga, skulle det nog se annorlunda ut.

Varför tror du att det har blivit så när det kommer till rörligt?
– Jag tror att alltfler är inblandade i den kreativa processen. Det blir fler möten där alla ska säga sin åsikt och då finns risken att budskapet blir urvattnat. Det blir mellanmjölk istället för ett unikt budskap. Åtminstone den reklam jag ser på tv når inte ut genom rutan.

– På ett sätt var det enklare för 25-30 år sedan när jag i princip kunde slå en signal till marknadschefen och få okej per telefon och så var det klart att köra. Saker blir som sagt inte sämre, men det känns som man missar att ställa kontrollfrågan om hur konsumenten kommer att reagera när den ser budskapet, det hade gett bättre resultat.

Catsen Almqvist, Bosse Rönnberg och Anders Nilsson

Lisa Rönnberg och David Rönnberg

Bosse Rönnberg och Jan Carlzon

Göran Åkestam, Olle Mattsson, Bosse Rönnberg och Olle Söderblom

Bosse Rönnberg har alltjämt engagemang när det kommer till den svenska kommunikationsbranschen. Som mentor äter han frukost med Nord DDB:s Niclas Melin och Andreas Dahlqvist för att prata organisation och ledarskap.

– Jag lärde känna Niclas Melin redan när han kom till Collaborate som 27 år och satte honom snabbt som vd för byrån. Men det är inte alltid han lyssnar på sin "pappa", skratar Bosse Rönnberg,

Han jobbar sedan en tid tillbaka som informell rådgivare till Hummingbirds.

Därtill är han styrelseordförande för Brand Reality, byrån som specialiserat sig på hållbarhetskommunikation och leds av Klas Björkhagen, som för övrigt tagit fotona från festen. Deras vägar sträcker sig tillbaka till 1980-talet när Bosse Rönnberg fick in den tidigare chefredaktören för Åka Skidor i Reklambranschen.

– Bosse Rönnberg och Lars Liljedahl hade tidigare gjort att jag blivit förälskad i reklam och när jag kom på att ta fram en byrå som låg på gränsen mellan journalistik och kommunikation gick han in som delägare. Vi träffades här på Grodan i november 1987, exakt i det där hörnet där bilden är tagen, säger Klas Björkhagen.

Klas Björkhagen tillsammans med Bosse Rönnberg

Nu driver Brand Reality hållbarhetsserien Tell Us där, ett seminarieformat kring hållbarhet och kommunikation. Målgruppen är företag som valt att kommunicera kring hållbarhet. Förhoppningen är att seminariet ska leda till fler uppdrag.

Brand Reality har också anlitat Handelsforskaren Erik Modig till att ta fram en studie kring vilka eventuella affärsmässiga fördelar ett varumärke kan få genom att positionera sig kring hållbarhet. Resultatet av studien presenteras senare i höst.

Kan man ha en position kring hållbarhet i dag?
– När jag var ordförande i Cannes-juryn lärde jag mig att Emotional Selling Proposition är viktigare än både de fyra P:na och USP. För när de andra konkurrensmedlen tar slut handlar det om att skapa känsla för att få konsumenten att gilla varumärket. Det påverkade våra jobb för både Viking Line, SJ och Posten.

– Detsamma gäller hållbarhet. Den säljbara skillnaden är svår att hitta, men för unga konsumenter är hållbarhet en förutsättning för att handla produkten oavsett hur bra och billig den är. Det är ju ingen hemlighet att företag som inte är aktiva inom hållbarhet kommer att tappa i konkurrenskraft. Men det räcker inte med hållbarhet, man måste lyckas kommunicera det också, annars är man på sikt borta ur marknaden.

Andreas Pettersson och Anders Dalenius

Calle Lewenhaupt och Lasse Liljedahl

Catt Söder och Klas Björkhagen

Martin Söndergaard och Erik Modig

Tove Arvén och Elias Betenakis

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.