Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bråk skakar reklamtävling

Publicerad: 21 december 2010, 08:56

Norska reklamförbundet Kreativt Forum har ändrat reglerna för sin tävling Gullblyanten.
Reglernas skrevs om av Try och McCann, byråerna som vinner flest reklampriser i Norge.


Nu har Kitchen, ledande på interaktiv reklam i Norge, hoppat av Kreativt Forum.

– Kitchen har uppfattningen att Kreativt Forum ska vara till för sina medlemmar och därför är vi både besvikna och överraskade att föreningen inte ansett det nödvändigt att inhämta råd och åsikter från ett representativt urval av medlemsbyråerna när statuterna för föreningens absolut viktigaste aktivitet, Gullblyanten, ska ändras, säger Kitchens byråledare Haakon Dahl, till Kampanje.

Kreativt Forum, KF, tillsatte en arbetsgrupp som fick i uppdrag att modernisera Gullblyanten som alltså är den norska motsvarigheten till Guldägget. Nu har man genomfört ändringarna, istället för mediekategorierna har man infört branschkategorier, och det är då det framkommit att KFs arbetsgrupp bara innehöll folk från Try och MacCann, de byråer som vinner flest reklampriser i Norge.

– Poängen med att vara med i branschförening försvinner när medlemmarna inte tillfrågas om råd, säger Dahl.

Kitchen har varit medlem i KF sedan byrån startade i början av 00-talet.

KFs ordförande Kristian Bye, som till vardags är på Trys interaktiva byrå Apt, slår tillbaka mot Haakon Dahl på Kitchen.

– Det har länge pågått en debatt om ändringar i Gullblyanten vilket arbetsgruppen tagit med sig i sina värderingar. Jag känner inte till att representanter från Kitchen presenterat sina åsikter i debatten, säger Bye till Kampanje.

För att förhindra ett norskt byråkrig har reklamnestorn Kjetil Try, grundare av byrån Try, skrivit ett debattinlägg på KFs sajt.

Han menar att det är begripligt att Haakon Dahl är upprörd. Samtidigt försäkrar han att de två byråerna i Gullblyantens arbetsgrupp inte försökt kuppa igenom regler.

” Kom tillbaka till oss Haakon, vi behöver Kitchen i KF,” avslutar Kjetil Try sin debattartikel.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.