Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Brakförlust första året

Publicerad: 14 juli 2014, 12:21

M&C Saatchis grundare i Sverige: Bjarte Eide, Martin Cedergren, Klara Eide och Patrick Dry.

Foto: Pressbild.

M&C Saatchi har på kort tid etablerat sig som en av de hetaste byråerna i Sverige. Men expansionen har kostat. Under byråns första verksamhetsår gjorde de en förlust på fyra miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

M&C SaatchiBjarte Eide

I januari 2013 drog M&C Saatchi igång sin Nordensatsning med de lokala delägarna Bjarte Eide, Klara Eide, Martin Cedergren och Patrick Dry. Den sistnämnda har sedan dess hoppat av och gett plats för Alex och Linda Elers som kom från King.

Den färska årsredovisningen visar nu att det internationella nätverket pumpade in drygt nio miljoner kronor i form av aktieägartillskott för att få en bra start på verksamheten. Men efter utgången av 2013 var det egna kapitalet reducerat till 5,2 miljoner kronor eftersom byrån gjorde en förlust på nära 4 Mkr under sitt premiärår.

Nettoomsättningen under 2013 uppgick till drygt 19 miljoner kronor, men på grund av lagerförändringar landade intäkterna på 14,3 miljoner kronor. Till det kom kostnader på drygt 18 Mkr, vilket förklarar minusresultatet.

Den enskilt största kostnaden var personalen: 12,4 Mkr. Medelantalet under det första året var 11 personer.

"Bolagets intäkter, kostnader och resultat har under etableringsåret 2013 varit enligt budget (...) Bolaget tar sikte på att redovisa ett positivt resultat för 2014" skriver vd Bjarte Eide i förvaltningsberättelsen.

På kundlistan finns i dagsläget bland annat Norwegian, Carlsberg, SPP och LG.

Men att växa snabbt sker ofta till priset av att det administrativa inte alltid hinns med till punkt och prickar. M&C Saatchis revisor konstaterar i årsredovisningen att skatter och avgifter vid upprepade tillfällen inte har betalats i rätt tid.

Resumé har sökt Bjarte Eide, som har bett om att få återkomma med kommentarer.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

M&C SaatchiBjarte Eide

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.