Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Bryan Adams gentjänst åt Magnus Tengby

Publicerad: 23 februari 2012, 09:47

UPPDATERAD För 22 år sedan lånade Magnus Tengby ut en gitarr åt Bryan Adams efter att hans blivit kvar på flygplatsen i London. Då Magnus Tengby nyligen behövde få loss låten Please Forgive me till Sibas Förlåt-mig-kampanj fick han grönt ljus – på två timmar:
– Det här visar att en gentjänst verkligen är en gentjänst, säger Magnus Tengby, CD på Valentin & Byhr,


Ämnen i artikeln:

Valentin & ByhrMagnus Tengby

"My question, straight-up, is if Bryan can return a favour, and  possibly help speed the process with Universal Records in Stockholm so  that we can use Bryan´s song?"

Så inleder Magnus Tengby sitt fax till Bryan Adams manager Bruce Allan.

Allt började alltså med att Bryan Adams för sisådär 22 år sedan skulle medverka hos SVT i Göteborg.

Problem uppstod i form av att hans gitarr hade blivit kvar på flygplatsen i London.

Magnus Tengby löste problemet åt världsstjärnan genom att låna honom en Fender Stratocaster 1958.

Valentin  & Byhr är reklambyrå åt Siba och när byrån skulle göra en Förlåt  Mig-kampanj, efter att Fabians Värld kanske stört lite väl mycket i  julfriden, slogs man av tanken på att använda just Bryan Adams låt Please Forgive Me.

Och det var bråttom:
"The thing is, we are in a hurry and need to hear from the company this week", skriver Magnus Tengby i sitt fax.

Han  berättar också för världsstjärnan att han idag, 22 år senare, är  partner vid en större reklambyrå i Sverige samt man har kontaktat  Universal Records i Sverige för att få loss låten.

Här tänkte man att  Bryan Adams kanske kunde hjälpa till och "speed the process." Effekten lät inte vänta på sig.

Det tog endast två timmar innan Bryan Adams, från ett semesterparadis, låter hälsa att han kommer ihåg storyn:

Magnus Tengby fick också en rejäl rabatt på köpet:
– Vi var hårt pressade och visste inte hur vi skulle lösa det hela. Det här visar både kunder och anställda att man aldrig ska ge sig, säger han.

Enligt honom var byrån så pressad att om man inte fick ok på att använda låten fick man börja om och göra en helt annan film:
– Det visade sig vara så byråkratiskt på förlagsfronten och det härliga med detta är att det visar att en gentjänst verkligen är en gentjänst, säger Magnus Tengby.

Han har själv ett tidigare förflutet inom musikbranschen. Han spelade bland annat med Ulf Lundell och spelade sedermera med Black Ingvars:
– Det var väl mer än en reklamkupp än ett riktigt band, säger Magnus Tengby.

Hur gick det egentligen till att Bryan Adams lånade din gitarr?
– Jag hade en av Sveriges finaste gitarrsamlingar på den tiden med ett 30-tal gitarrer. Idag har jag cirka femton kvar, säger Magnus Tengby.

Han berättar också att han som tack fick äta middag på kvällen ihop med Bryan Adams. Då dök det upp en ganska speciell gäst:
– Han frågade om det var ok att han tog med sin flickvän och då dök Tina Turner upp. Så jag satt mellan Bryan Adams och Tina Turner och åt middag, säger Magnus Tengby.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.