Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Budweiser kan tvingas byta namn

Publicerad: 27 mars 2009, 06:47

Bryggerijätten Anheuser-Busch InBev förlorade rätten till Budweiser mot lilla tjeckiska Budejovicky Budvar. Nu kan amerikanska Budweiser tvingas byta namn i Tyskland.


Ämnen i artikeln:

Budweiser

Det är en David och Goliat-histroia som pågått i tio år. Och nu har David, i form av tjeckiska bryggeriet Budvar, vunnit.

Budweiser Budvar har anor från sent 1800-tal men dess moderna historia började på 1960-talet.

Amerikanska Budweiser, som köptes av belgiska InBev förra året, har anor från 1850-talet och är ett av världens mest sålda ölmärken.

Det amerikanska ölet har försökt sedan 1990-talet att expandera på världsmarknaden. I de flesta länderna har de två olika Budweiser-ölen kunnat samsas (i Sverige säljs Budweiser Budvar under namnet Budejovicky).

Men på den lukrativa tyska marknaden har det varit stopp för amerikanerna. När de försökte registrera varumärket 1996 överklagade det tjeckiska bryggeriet och sedan dess har det pågått en rättslig strid.

I veckan gick EU-domstolen på tjeckernas linje. Förutom att Budvar får ensamrätt till namnet i Tyskland och Österrike tvingas Anheuser-Busch InBev även betala tjeckernas rättegångskostnader.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Budweiser

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.