Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Burger King ber om ursäkt för pinn-blundern

Publicerad: 9 april 2019, 11:35

Burger King blev det andra varumärket på kort tid att göra bort sig genom att parodiera asiatisk matkultur och ätpinnar. Nu går de ut och ber om ursäkt för kampanjen.


Ämnen i artikeln:

Burger KingReklam

I december fick Dolce & Gabbana kraftig kritik efter en reklamkampanj på den kinesiska marknaden. Kritikerna menade att modehuset genom sin kampanj gav uttryck för en kolonial och rasistisk syn på kineser och kinesisk matkultur. Dolce & Gabbana gick sedermera ut och bad om ursäkt för kampanjen.

I veckan var det dags igen. Den här gången var det Burger King på Nya Zeeland som genom i princip samma typ av kampanj gjorde narr av den vietnamesiska matkulturen. I klippet visades västerländska människor försöka äta Max nya vietnamesiska med ätpinnar. Klippet uppmärksammades av Maria Mo, boende på Nya Zeeland men med vietnamesiska rötter, och har sedan dess uppmärksammats av både The Guardian och Washington Post.

I båda fallen har varumärkena gjort sig roliga över hur ätpinnar inte är optimalt för alla typer av maträtter, i Dolce & Gabbanas fall pizza och i Burger Kings fall hamburgare. "Take your taste buds all the way to Ho Chi Minh City with our Vietnamese Sweet Chilli Tendercrisp" löd Burger Kings Instagramcaption.

Nu går de ut och ber om ursäkt för kampanjen. De har även tagit bort den från alla sina sociala medier.

"Annonsen i fråga är okänslig och reflekterar på inget sätt Burger Kings värderingar gällande mångfald och inkludering" säger en talesperson för varumärket.

— 마리아. Maria. (@mariahmocarey) 4 april 2019So this is the new Burger King ad for a “Vietnamese” burger ok coolcoolcoolcoolcool CHOPSTICKS R HILARIOUS right omg etc 🙃🙃🙃🙃🙃🙃 pic.twitter.com/zVD8CN04Wc

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Burger KingReklam

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.