Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Byrå sänkte löner trots miljonvinster

Publicerad: 18 augusti 2010, 14:29

Krisåret 2009 tvingades Essens personal att sänka lönen med 10 procent. Sedan visade det sig att byrån gjorde en vinst på 2,5 miljoner kronor. Inte en krona har betalats tillbaka till personalen. Vd och största ägaren försvarar sig med näbbar och klor.


Ämnen i artikeln:

Thomas SjöbergEssen

truefalse

Essens vd Charlotte Laike (Foto: Camilla Palmblad)

– Det var ingen klassisk lönesänkning, utan vi skrev ett avtal med medarbetarna om att gå ned i arbetstid motsvarande vad man går ned i lön. I det här fallet tio procent, säger Essens vd, Charlotte Laike.

När idén lanserades sommaren 2009 var man tydlig med att åtgärden genomfördes för att man ville behålla arbetsteamet intakt, som en del i ett större åtgärdsprogram. Charlotte Laike framhöll också att det var en tidsbegränsad lösning som skulle upphöra årsskiftet 2009/2010.

Men Resumé kan avslöja att huvudägaren Thomas Sjöberg redan i början av november förra året visste att det skulle bli en vinst på 2,5 miljoner kronor. Något som framgår tydligt av ett mejl från honom till vd samt delägare: ”Då är min bedömning att om vi jobbar hårt på slutspurten får ett resultat för 2009 på 2,5 mkr efter skatt.”

Men lönesänkningarna fortsatte som om ingenting hade hänt trots att Thomas Sjöberg långt tidigare måste ha fått tydliga indikationer att verksamheten skulle gå med vinst:
– I september hade vi röda siffror, men sedan genomfördes en del åtgärder och vi började gå med vinst. Jag kan inte svara på varför vi inte upphörde med arbetstidsförkortningen då. Det får du ta med Charlotte Laike, säger Thomas Sjöberg.
– För oss var det viktigare att fullfölja arbetstidsförkortningen som vi hade kommit överens om i juni så jag såg ingen anledning att avbryta, säger Charlotte Laike.

Men är inte det konstigt, ni måste ju haft indikationer om vinsten långt innan?
– Vi genomförde det som en av flera åtgärder för att komma stabilt ur 2009. Jag ser ett stort värde i stabilitet och förutsägbarhet om man genomför sådana åtgärder.

I Thomas Sjöbergs mejl framgår också att han i mars i år ville dela ut 2009 års förväntade vinst på till aktie­ägarna via ägarbolaget Schlafen.

Då Resumé frågar om så har skett svarar Thomas Sjöberg att han inte tror det men att han ska kontrollera och återkomma.
– Jag kan kanske ekonomiska ägarfrågor, men inte ekonomiska vd-frågor, säger Thomas Sjöberg.

En insatt källa till Resumé hävdar att detta är rent nonsens. Thomas Sjöberg har järnkoll på minsta faktura och har också ett förflutet som vd på Essen. Här bör nämnas att det mejl som Thomas Sjöberg har skickat till vd Charlotte Laike och samtliga delägare är mycket ekonomiskt detaljerat: ”Lyckas vi komma upp i 2,8 mkr i resultat efter skatt så är vi helt i linje med planen (amortering + ränta) …”

Vad Thomas Sjöberg syftar på är att de sju delägarna hade fått sina andelar villkorade av att man betalar tillbaka dessa genom utdelningar:
– På bolagsstämman beslutade vi att inte ha någon utdelning till delägarna och att pengarna skulle ligga kvar i bolaget. Så har också skett. Sedan måste jag väl erkänna att jag inte riktigt vet varför jag skrev som jag gjorde i mejlet, säger han.

När Resumé kontaktar Essens medarbetare för att få deras version är det mer eller mindre locket på av rädsla för repressalier, men en källa som Resumé har varit i kontakt med uppger:
– Vi visade solidaritet med företaget. Då vi frågade Thomas Sjöberg varför vi inte har fått tillbaka pengarna sade han att det är en ägarfråga som vi inte har att göra med.

Enligt uppgift till Resumé kokar det på byrån. Tre personer ska ha sagt upp sig och ytterligare en är på väg bort. Vd Charlotte Laike hävdar att man har haft en fullständig normal personalomsättning under 2010, strax under tio procent:
– Det är klart att det var ett tufft beslut att införa temporär tjänstledighet, men vi har varit supertydliga med varför vi gjorde som vi gjorde och jag är glad att vi har kunnat behålla teamet intakt.

Kommer personalen någonsin att få tillbaka pengarna?
– Det har det aldrig varit tal om eftersom det var en arbetstidsförkortning kopplad till lönesänkning. Så svaret är nej, säger Charlotte Laike.

År 2008 hade Thomas Sjöberg en förvärvsinkomst på 1 112 664 kronor, medan Charlotte Laike hade 735 638 kronor.

Essen

Essen International har ett 30-tal medarbetare. År 2009 omsatte företaget 31,7 miljoner kronor. Vinsten blev 2,478 miljoner kronor. Essen har ett 60-tal kunder och arbetar med alltifrån Swedbank till Securitas, Naturhistoriska riksmuseet och Rädda Barnen.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Thomas SjöbergEssen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.