tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Byrå-vd:n som blir Stefan Löfvens industrikansler

Publicerad: 1 juli 2015, 12:30

Lisa Lindström, vd på Doberman.

I dag presenterade regeringen fyra personer som ska hjälpa till med att "nyindustrialisera" Sverige. En av dem är Lisa Lindström på Doberman.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015Lisa LindströmStefan LöfvenReklam

FT

Fredrik Thambert


Inför valet utlovade Stefan Löfven en industrikansler som ska hjälpa till att nyindustrialisera Sverige. Bakgrunden är den ökande globaliseringen där vi behöver blicka framåt för att se hur vi kan utvecklas som exportnation. Detta som en förutsättning för att klara välfärden i framtiden.

I dag presenterades industrikanslern – och det visade sig inte bli en utan fyra personer som ska ingå i ett "advisory board" till näringsminister Mikael Damberg. En av dessa är Lisa Lindström som är vd på digitalbyrån Doberman.
– Jag fick frågan om jag ville vara med och utveckla Sverige som industriland i advisory board-form. Och det passar bra eftersom det är ett för komplext uppdrag för en person. Jag vill använda min kompetens för att utveckla vårt land, så då svarade jag ja, säger hon.

Redan i augusti ska gruppen träffas för sitt första möte. Tanken är att de snabbt ska komma igång med arbetet att bistå regeringen och komma upp med förslag. Till en början ska de ta fram en nulägesanalys och etablera visionen.
– För min del handlar det om att använda mig av kompetensen som vi har utvecklat på Doberman, med digitalisering och design, för att ge rekommendationer och inspel till näringsdepartementet, säger Lisa Lindström.

Vad kan din typ av kompetens bidra med?
– Det finns ett fantastiskt ingenjörskunnande i Sverige. Det vi kan kring digitaliseringen är helt avgörande för att vi ska lyckas vara konkurrenskraftiga globalt. Vår bransch är jätteduktiga på design och att göra svåra saker lättbegripliga. I en värld av automatisering är det ändå fortfarande människor som ska använda sig av tjänsterna.

De andra tre personerna i regeringens advisory board är:
Olof Persson, f.d. Volvo AB, Volvo CE, Bombardier
Pia Sandvik, ordförande i RISE, f.d. rektor Luleå tekniska universitet, prorektor Mitthögskolan, Ericsson
Karl Gustaf Ramstedt, vd Prevas, tidigare SSAB och ABB.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev