Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Byrån där ingen är chef

Publicerad: 12 april 2016, 12:23

Vad händer med ett företag när chefen är borta? Det ville byrån Apelöga få ett svar på och gjorde om företaget till en platt organisation där cheferna gav bort all makt och bestämmanderätt till medarbetarna.


Ämnen i artikeln:

Chef

Ägaren till fotobyrån Apelöga, Adam Haglund, beskriver den nya modellen i ett blogginlägg: "Den nya modellen har en helt platt organisation. Inga chefer. Inga mellanchefer. Alla beslut tas av medarbetarna."

Och så blev det. Numera har byrån inga chefer, och makten ligger lika mycket hos alla medarbetare. Idén om en chefsfri byrå har länge grott hos Adam Haglund.

– Det har varit en process som började för tre år sedan när jag var deltidspappaledig. Till dess hade jag i stort sett bestämt allt på byrån, men blev nu tvungen att delegera ansvar. Till min förvåning funkade allt bättre när jag inte lade mig i allting! Så jag fortsatte målmedvetet att bygga bort mig själv ur bolaget, och ju mer medbestämmande mina medarbetare fick, desto bättre gick det.

Han fortsätter:

– En utlösande episod var också när jag såg ett par av våra fotografer göra en sammanställning – en rätt ambitiös excel-uppställning – för att argumentera för vår vd, som ej är fotograf, varför vi borde köpa en viss utrustning. Då tänkte jag: det är väl bättre om fotograferna själva, som vet vilken utrustning de behöver, tar det beslutet istället för att det ska tolkas av vd:n?

För några veckor sedan hade företaget en huvudägare, Adam Haglund själv, en vd, Anders Liljenberg, och anställda. Men nu har Adam Haglund och Anders Liljenberg avsagt sig chefsmakten. Numera tas beslut i Apelöga genom så kallad "advice process". Det går till så att vem som helst kan ta ett beslut utan att det behöver godkännas på en högre nivå, för ja, det finns ingen högre nivå. Men det man måste göra är att rådgöra med dem som berörs av beslutet eller av personer som har kunskap i frågan. Om det är ett större beslut måste fler personer rådfrågas.

Kändes det någonsin skrämmande att ge bort makten?

– Ja! Som egenföretagare är man van att bestämma allt själv, och innerst inne kanske man tror att man vet bättre än alla andra. När man tar av sig supermandräkten så inser man att det funkar bättre om man inte lägger sig i.

Den nya modellen infördes på byrån för bara någon vecka sedan, men hittills har det fungerat bra och utan motgångar. Adam Haglund menar att de anställda är positiva till förändringen och att alla trivs med den utjämnade maktfördelningen.

– Jag gissar att det möjligen kan vara lite läskigt att plötsligt få makt och ansvar – det kan vara rätt skönt med en chef som tar hand om allt sådant. Men i grunden är det ju något positivt.

En eventuell osäkerhet över att plötsligt ha fått makt menar Adam Haglund att kan vara en nackdel, men han ser ändå att alla fördelar väger tyngre.

– I början kan det säkert innebära viss osäkerhet om vad som gäller egentligen. Vem sätter lönerna? Vem avgör vem som ska anställas? Hur ska långsiktigt strategiarbete hanteras? Och på kort sikt kan nog beslutsprocessen bli ineffektiv, innan vi hittat helt rätt metod. Men jag tror att det är ett övergående problem. Fördelarna överväger helt klart.

Tror du att det här är en modell ni tänker fortsätta med?

– Defintivt. Jag ser ingen anledning att göra på något annat sätt.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

Chef

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.