Reklam
Cancerfonden efter kampanjkritiken: ”Vi vill inte skuldbelägga någon”
Publicerad: 5 april 2016, 11:30
Foto: Kampanjbild
Kampanjen som förmedlar att en hälsosam livsstil kan hjälpa en att minska risken för cancer sticker i ögonen hos många, och har gett upphov till stor debatt i sociala medier. Resumé frågar Cancerfondens PR- och pressansvarig hur de tänkte.
MF
Mårten Färlin
En bild på en yogaövning och texten:
”Är det omöjligt att besegra cancer? En tredjedel av all cancer kan förebyggas genom en hälsosam livsstil. I april utmanar vi därför alla att säga Nej till biffen, cigaretterna, soffan, alkoholen och solen mitt på dagen. Säg #nejtillcancer med oss!”
Kritiken i sociala medier är omfattande, då många uppfattar Cancerfondens nya kampanj som att den skuldbelägger de redan drabbade. Den beskrivs på Twitter som ”idiotisk” och ett ”kampanjhaveri” och liknas vid tidningar som ”basunerar ut att man kan äta sig frisk eller skratta bort symptomen”.
LÄS MER: Kampanjen ”Säg nej till cancer” kritiseras
Johanna Faijersson är PR- och pressansvarig på Cancerfonden och har varit med och utformat informationskampanjen. När Resumé frågar hur hon ser på kritiken refererar hon upprepade gånger till vad som är Cancerfondens uppdrag, utöver att samla bidrag till forskningen:
– Vi arbetar för att färre ska drabbas och fler ska överleva. För att färre ska drabbas jobbar vi med att sprida kunskap om vad man själv kan göra som individ för att minska riskerna för cancer.
– Sedan handlar cancer också om slump och otur. En person som levt hälsosamt kan också drabbas och vi vill absolut inte skuldbelägga någon, säger hon.
I kampanjen har man valt att lyfta fem områden där man som individ har möjlighet att göra val för att minska risken för cancer: rökning, motion, solning, kost och alkohol. Kakan Hermansson och Musse Hasselvall medverkar i en film och sprider kampanjen i sociala medier.
– Vi försöker göra det med humor och värme, utan pekfinger. Men vad man tycker om det är i slutändan upp till var och en.
Kan ni förstå att de som drabbats av cancer kanske inte tycker att det känns så bra att höra att de hade kunnat slippa sjukdomen om de bara hade varit lite mer hälsosamma?
– Det här handlar om prevention, om hur man kan minska risken. Vi vet att det är ett svårt ämne att kommunicera om och skuldbeläggandet ligger nära. Men det är viktigt att människor får informationen om att man som individ faktiskt kan påverka.
Nu har ju många uppfattat det som att ni skuldbelägger.
– Ja, det har blivit en debatt som vi har följt i sociala medier. Det är också mycket positiv respons i vårt Facebookevent. Det är viktigt med debatt i den här typen av frågor, det för diskussionen vidare.
Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin frågar på Twitter om barn också bör göra ”medvetna livstilsval så att de slipper säga ja till cancer?” Tycker ni det?
– Jag skulle säga att det är föräldrar som är ansvariga för sina barn och det är viktigt att det läggs sunda levnadsvanor hos barn. Vi jobbar bland annat för att det ska införas mer idrott i skolan eftersom fysisk aktivitet när man är ung är viktigt senare i livet, som bland annat en forskningsstudie i förra årets Cancerfondsrapport visade.
Reflekterade ni aldrig över att kritik om skuldbeläggande kunde komma när ni utformade kampanjen?
– Vi vet att prevention väcker känslor eftersom det handlar om hur man ska leva sitt liv.
Tycker du fortfarande att det var rätt beslut att satsa på den här kampanjen?
– Det här är en jätteviktig fråga och det är otroligt viktig att sprida kunskap om hur man kan minska sin risk för cancer. Så absolut, vi tycker att det är en viktig kampanj.
Kampanjen"30 dagar – 30 nej" har tagits fram tillsammans med byråerna Thelma/Louise och Juno PR.