Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Carat-chefens jätteblunder

Publicerad: 5 september 2008, 07:36

Carat USA måste sparka folk. Personalchefen Rose Zory har gjort en kommunikationsplan för neddragningen. Men när hon skulle mejla ut planen till de högsta cheferna trycket hon på fel knapp och alla anställda fick tillgång till strategierna.


Planen är på sex sidor och det finns även power point-prestationer. Så fort planen mejlades ut skickades den vidare till Advertising Age som har publicerat den i sin helhet.

Det är ännu inte klart om personalchefen Rose Zory får sparken omedelbart eller om hon måste genomföra den nedskärning som hon planerat.

Carat har sista tiden tappat viktiga kunder som Hyundai och New Line Cinema samtidigt som andra kunder dragit ned på sin annonsering. Hur många på Carat som blir drabbade av struktureringen är inte fastställt men det gäller de flesta kontor i USA.

Zorys plan innehåller heller inga sådana detaljer utan drar i stället upp riktlinjerna hur cheferna ska hantera kommunikationen mot de anställda, kunderna och media.

Centralt är att neddragningen inte ska kallas down-sizing” utan ”right-sizing”.   Cheferna som ska sparka folk ska vara generösa och erbjuda de drabbade att gå hem för att första dagen efter tömma sina skrivbord. Det viktiga är att de först överlämnar sina jobb till närmaste chef och inte pratar med kunderna.

De som blir kvar på Carat men tycker det känns lite kymigt ska övertygas med att man bygger för framtiden och samlar kompetensen för att bäst serva kunderna.

Kunderna i sin tur ska få veta att deras tidigare byråkontakt har bytts ut till någon bättre. Om det är en långvarig relation så ska kunden få veta att byråkontakten är utbytt till en mer innovativ person.

Budskapet till media är man mer osäker över. Betoningen ska ligga på att Carat omstrukturerar för att bli mer effektivt. Men det behövs flera försvarsplaner beroende på hur media kommer attackera företaget.

”För pressen kommer att attackera.”

Problemet för Carat att attacken kom tidigare än beräknat.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.