torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Carl Bildt mördas i bokkampanj – författarens reklamfilm upprör

Publicerad: 22 oktober 2013, 11:19

Skärmdump från Youtube

En rysk röst mumlar "du är en förrädare", ett kikarsikte zoomar in Carl Bildt som sedan ligger livlös på gatan. Så marknadsför författaren Anders Jallai sin nya bok "Bilderbergmötet".
– Jag fick en olustig känsla av att se den. Vi har både en statsminister och utrikesminister som blivit mördade i det här landet, säger Bildts pressekreterare Erik Sziga till Expressen.

Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingCarl BildtReklam

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I reklamfilmen säger en röst med rysk brytning: "Du är en CIA-agent, en förrädare. Snart ska du tystna för alltid. Jag ser målet, jag ser målet. Han har gått i väg från sina livvakter som han alltid gör." Innan han ställer in kikarsiktet med utrikesminister Carl Bildt som mål.

I följande sekvens ligger en kropp livlös på gatan. Någon ropar att utrikesministern har blivit skjuten.

Till Expressen säger Anders Jallai, författare till boken "Bilderbergmötet", att det fiktiva ministermordet är ett sätt att gestalta Carl Bildts rysskräck. Författaren bekräftar att utrikesministern även råkar illa ut i boken.

– Man får ta det för vad det är. Det är en marknadsföring för en deckare, säger utrikesministerns pressekreterare Erik Zsiga till Expressen:

PR-konsulten Staffan Dopping har sett promotionfilmen på Youtube. Han reagerade kraftigt och började debattera med författaren på Twitter.

– Jag tycker att det var ett rejält övertramp. Det är extra pinsamt när en rutinerad publicist och författare medverkar till att sprida sådant här, säger Staffan Dopping till Expressen.

Staffan Dopping hoppas att filmen dras in:

– Jag utesluter inte att det till och med kan uppfattas som förtal eller olaga hot.

Expressen har sökt Carl Bildt för en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev