Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Chockavhopp från Aegis

Publicerad: 28 november 2008, 07:18

Robert Lerwill, koncernchef för mediebyrå- och reklamkoncernen Aegis som bland annat äger Carat och Farfar, avgick oväntat i går. Aegis rusade på London-börsen på förväntningar att konkurrenten Havas storägare Vincent Bolloré kan få inflytande i bolaget.


Robert Lerwill.

Aegis är en av världens mest framgångsrika mediebyråkoncerner. Förutom medierådgivning är Aegis stora på marknadsundersökningar och digital reklam.

Robert Lerwill har varit koncernchef sedan 2005. Enligt flera medieuppgifter kom Lerwils avhopp helt oväntat. Han har inget nytt jobb att gå till, någon efterträdare finns inte på plats och en hög chef på Aegis sa till Brand Republic avhoppet var överrumplande.

Tills vidare går Aegis styrelseordförande John Napier in som koncernchef. Men han är styrelseproffs och bland anat ordförande för ett stort engelskt försäkringsbolag.

Enligt Financial Times vill Aegis styrelse ha en ny chef som kan styra Aegis genom lågkonjukturen.

Aegis aktie steg med drygt 15 procent på beskedet om avhoppet. Anledningen är att många tror att Aegis hårda motstånd att släppa in Vincent Bolloré, som äger 29 procent i Aegis, i styrelsen kan minska. Bolloré är styrelseordförande i franska reklam- och mediebyråkoncernen Havas.

I kraft av sin goda ekonomi har Aegis ledning kunnat övertyga aktieägarna att rösta mot Bollorés krav om styrelseplats. Lerwill har varit en av Bollorés mest högljudda motståndare.

Men på väg in i en lågkonjunktur och ett finansiellt svagare Aegis kan det finnas öppningar för Bolloré.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.