fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Christina Knight ger ut boken "Mad Women"

Publicerad: 4 februari 2013, 11:17

Christina Knight

Foto: Elisabeth Daly

När Ingos CD Christina Knight insåg att alla böcker hon hade läst om reklambranschen handlade om och var skrivna av män började hon skriva en annan historia: herstory. Resultatet är "Mad Women".

Ämnen i artikeln:

Christina Knight

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Reklambranschen 2012. Fyra av fem byråchefer är män enligt Komm. När Resumé gör en kartläggning av reklambranschen samma år visar det sig att kvinnliga art direktors i genomsnitt tjänar 3 800 kr mindre i månadslön än män. I denna kontext ger Ingos creative director Christina Knight ut boken "Mad Women – A herstory of advertising".

En bok med berättelser, erfarenheter och råd från några av världens främsta kvinnor inom reklam, kommunikation och design. Förebilder från en av samtidens mäktigaste branscher.

– När jag undervisar får jag alltid frågan om hur det är att vara kvinna i min bransch och hur jag orkat stanna kvar så länge. Unga kvinnor som jag är mentor åt undrar ofta var de kan hitta reklamkvinnornas erfarenheter och historia. Det är uppenbart att det finns en brist på synliga, inspirerande kvinnliga förebilder. Det var helt enkelt dags för den här boken, säger Christina Knight.

Boken lyfter fram framgångsrika kvinnor och ger dem en plats i historien. Förhoppningen är både att ge kvinnor stöd och inspiration och att påbörja ett samtal om vikten av jämställdhet och i längden en förändring som gynnar branschens utveckling.

– Jag vill skapa positiv utveckling som ger vår bransch fler möjligheter. Det sägs att kvinnor står bakom 80% av köpbesluten, men bara 20% av oss som skapar reklam är kvinnor. En förändring mot ökad mångfald och balans skulle gagna både oss som arbetar i branschen, våra uppdragsgivare och alla som tar del av reklam och annan kommunikation, menar Christina Knight.

Bakom formen till boken, som ges ut på OLIKA FÖRLAG, form står Helena Thorsell som varit art director i reklambranschen i 13 år. Först i New York och sedan på INGO. Nu driver hon den egna verksamheten Coming of H och arbetar med alltifrån från grafisk formgivning och reklam till oljemåleri. Boken är framtagen i samarbete med Komm.

– Mad Women är ett starkt och inspirerande startskott för att följa upp vår stadgeändring 2012 som ger mandat att aktivt stötta medlemsföretag i att
skapa en god och jämställd arbetskultur med fokus på ledarskap, arbetsvillkor och lönenivåer. Jag tror på förebilder som bästa praxis - som inspiration, tankeväckare och vägledare för unga talanger som tänker sig ett yrkesliv i vår bransch. Så jag vill säga: tack Christina för att du gör vår bransch bättre för oss alla, säger Jessica Bjurström, vd på Komm

Flera kända kvinnliga branschnamn tar plats i boken. Däribland Mary Wells Lawrence, den första kvinnliga vd:n som fick sitt bolag börsnoterat i New York och Shelly Lazarus som i många år varit med på Forbes lista över de 100 mäktigaste kvinnorna i världen, samt spännande svenska talanger som copyn Anna Qvennerstedt, Nina Åkestam, nu forskare och krönikör, och Creative Director och entreprenör Catrin Vagnemark.

– Den här branschen har stor makt att påverka vilka bilder och förebilder som reproduceras i vårt samhälle. Desto viktigare att reklamen skapas av både kvinnor och män, och att kvinnor stannar kvar på de stora byråerna. Mad Women är extra spännande då initiativet kommer inifrån branschen och ur en frustration över att förändringen går för långsamt, säger Marie Tomicic redaktör på OLIKA.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev