Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Christina Knight: ”Hoppas vi lämnar gamla vanor bakom oss och tar till oss det goda som kommit ur detta onda”

Publicerad: 30 april 2020, 11:39

The Amazing Societys creative director Christina Knight upplever hur idéerna sprudlar under dessa surrealistiska dagar, hoppas på en mer empatisk bransch och värld och inspireras av storslagen amerikansk kommunikation.

Ämnen i artikeln:

Christina KnightCoronaviruset

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Hur har du upplevt de här veckorna?
De här veckorna har för mig bara inneburit en enda fördel; jag har sluppit pendla till jobbet 1,5 timme om dagen. Allt annat tycker jag har varit till det sämre; det har varit svårare att leda det kreativa arbetet; idéarbetet, det har vart tråkigare att sitta själv i stället för att spontant och enkelt kunna ses och bolla med mitt team och våra uppdragsgivare och även om tekniken har funkat utmärkt, så är digitala möten i längden inte samma sak som att ses på riktigt.

Bortsett från det arbetsrelaterade så har så klart nyheterna kring Corona-viruset färgat tillvaron i någon slags obehaglig, surrealistisk ton. Jag vet faktiskt inte hur jag klarat mig om det inte hade varit för naturen som står ovetande och oberörd av viruset; att gå i skogen med hunden och plantera i min trädgård har varit otroligt välgörande. Jag har aldrig sått så många frön som denna vår! Jag har heller aldrig sått så många frön kreativt; nya affärsidéer, bokidéer och projekt poppar i huvudet och jag tror det beror på att jag har mer tid till reflektion i stillhet - något att ta med sig framöver; dvs vikten och värdet av ostörd reflektion som näring för kreativiteten.

Vad har den här tiden väckt för tankar om din yrkesroll och branschen?
Det mest uppenbara är ju så klart att vi är en ’people’s business’ - att kommunikation och kreativitet förutsätter ett samspel mellan människor; att vi bygger på och utvecklar varandras reflektioner, idéer och resonemang, både strategiskt och kreativt, och att detta kräver närvaro och närhet. I ett större perspektiv tycker jag pandemin satt ljuset på hur sårbara, sköra och utsatta vi människor är som grupp; och att det förhoppningsvis får oss att komma närmare varandra, att inse att vi i grund och botten är lika och att vi behöver ta bättre hand om varandra och vår planet. Det bör varumärken ställa sig bakom och möjliggöra och det bör kommuniceras och kännas i reklamen, som en lojalitet mellan varandra och inför planeten.

Hur tror du att vår bransch kommer att vara förändrad när vi befinner oss på andra sidan, när marknaden är stabiliserad och när osäkerheten delvis har skingrats? 
Jag hoppas att vi tar med oss att utan varandra och utan samarbete är vi inget. Att empati, inlevelseförmåga och omtanke är förutsättningar för goda relationer, men också grunden för god kommunikation. Och att god, insiktsfull kommunikation är avgörande, inte bara i kristid utan också framöver, för att beröra, samla, inspirera och driva människor och mänskligheten framåt, till det bättre. Jag hoppas att vi tillsammans kan få ett större fokus på det essentiella och hur vi tillsammans med uppdragsgivare och varumärken tar ansvar för bättre kommunikation och en mer hållbar värld. Det vill säga att vi lämnar gamla, ohållbara vanor bakom oss och tar till oss det goda som kommit ur detta onda.

Vilka förändringar hoppas du på? 
Rent praktiskt tror jag att vi inledningsvis kommer att uppskatta fysiska möten mer än någonsin, men jag hoppas också att vi fortsatt använder tekniken för digitala möten så att vi reser/flyger mindre om vi inte absolut behöver det. Mer filosofiskt tror jag att den sårbarhet som blivit så tydlig genom pandemin leder till ett större fokus på det väsentliga; att bidra ansvarsfullt till en mer hållbar värld. 

Kampanj eller marknadsföring, egen eller andras, som du inspireras av just nu:
En egen kampanj som betytt mycket för mig och som nästan profetiskt föregick pandemin är The Amazing Societys kampanj för Svanen Miljömärkning - ”Svana ditt liv!” - med Brita Zackari som talesperson, en kampanj som ”gör hållbart valbart” genom att varumärken, produkter och tjänster, går samman för att göra det enklare för både konsumenter och producenter ’att svana’, dvs att göra hållbara val. Det budskapet känns än mer aktuellt och brännbart nu i april än i februari när kampanjen gick live.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

En annan kampanj jag uppmärksammat, inte kanske för genomgående kreativ höjd, men för att den kommunicerar hur vi i dagsläget är del av ett större mönster; hur historien upprepar sig och hur vi alla hänger ihop, är den Brooklyn-baserade byrån Mustache Agencys kampanj #CallToArmChairs, som integrerar allt från andravärldskriget till TikTok-klipp. Det finns något mycket starkt i en gemensam kamp och triumf. Och att man hämtat svart-vitt material från en av mina absoluta favoritfotografer, Dorothea Lange i sann Ansel Adams-tradition, skadar ju inte heller. Superamerikanskt? Japp. Men så är dom ju ofta duktiga på att dramatisera stora, universella känslor. 

 
En liknande, historiskt emotionell men mer kommersiell resa gjorde brödvarumärket Hovis i sin exposé:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.


Populärkultur som har betytt mycket för dig i ditt liv och din karriär:
Sommaren när jag fyllde 16 befann jag mig i ett fuktigt, varmt St. Louis, Missouri och medan de andra låg vid poolen, låg jag inne och sträckläste John Steinbecks Grapes of Wrath (Vredens Druvor) - jag blev helt tagen av personporträtten och människors kamp för överlevnad. Just det som fotografen Dorothea Lange fångat i sina porträtt, på uppdrag av The Resettlement Administration. Vredens Druvor gjorde att jag flyttade till England och USA och läste en Bachelor i American Literature, från Walt Whitman och Charlotte Perkins Gilman till Toni Morrison och Jack Kerouac och allt där emellan.

En plats som betyder mycket för dig som du längtar till just nu:
Vi har ett ställe i Ligurien, i nordvästra Italien, ”min plats på jorden”, som vi såklart inte kan åka till nu och på ett tag. Det är en liten bergsby med 400 invånare; vi står i tät kontakt och alla har klarat sig från viruset, tack och lov. Jag längtar efter att komma tillbaka och krama om dem alla!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev