Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

City Gross fälls för vilseledande reklamfilm

Publicerad: 20 november 2019, 09:12

Foto: Wikimedia commons

RO fäller City Gross för en reklamfilm som marknadsför livsmedeljskedjans e-handel. Enligt anmälaren framställs det i reklamfilmen som att City Gross kan leverera varor i hela landet, vilket inte är fallet.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenCity Gross

City Gross har anmälts till Reklamombudsmannen (RO) för en reklamfilm som visats på bland annat TV4. Reklamfilmen visar två kvinnor som står bredvid varandra på en fullsatt buss, som verkar svajpa på en dejtingapp. När mobilskärmen syns i rutan framgår att kvinnorna egentligen svajpar mellan olika grönsaker i City Gross webbshop. En speakerröst säger sedan ”Var du än är kan du handla från vår fräscha grönsaks​avdelning och få leverans nästa dag”.   

Anmälaren upplever att det handlar om falsk marknadsföring, eftersom City Gross inte kan leverera till anmälaren och många andra. 

LÄS MER: ”Mediamarkt fälls – 'galna priser' är vilseledande” 

Enligt Bergendahl Food AB som driver City Gross var avsikten med reklamfilmen huvudsakligen att på ett humoristiskt vis tydliggöra utbudet i livsmedelskedjans frukt- och grönsaksavdelning. Det som hänt i detta fall är enligt City Gross att ett förtydligande som klargör att lokala avvikelser kan förekomma har fallit bort under produktionen av reklamfilmen. Bergendahl Food under​stryker därför att det är ett olyckligt misstag som skett på grund av den mänsk​liga faktorn. City Gross har dessutom tagit bort reklamfilmen i de egna kanalerna efter att man insett att misstaget skett.

Reklamombudsmannens Opinionsnämnden (RON) finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar reklamen som att det går att handla på annonsörens webbutik och få de köpta varorna levererade nästa dag, oavsett var i landet konsumenten bor. Reklamen innehåller inte någon begränsning sett till vilka orter som annonsören lever​erar till. Nämnden finner att annonsören inte har styrkt att man kan leverera till konsumenter i hela Sverige. Reklamen är därför vilse​ledan​de och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.