Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Clear Channel i bråk om busskurer med Örebro kommun

Publicerad: 11 september 2014, 12:48

Johan Elmberg, Björn Sundin

UPPDATERAD Kommunen gick i veckan ut med att 25 nya busskurer ska ställas ut i Örebro och att JC Decaux har fått uppdraget. Clear Channels projektledare Johan Elmberg hävdar nu att avtalet är ogiltigt och menar att företaget har ensamrätt på busskurer i Örebro. Socialdemokraten Björn Sundin i kommunfullmäktige håller inte med.


Ämnen i artikeln:

JC Decaux

- Vi har aldrig varit med om maken att någon  struntar i ett avtal på  det här viset. Det är ändå Sveriges sjunde  största kommun och man måste  ju kunna lita på att en sådan kommun står  för ingångna avtal, säger Johan Elmberg, projektledare på Clear Channel.

NA har i veckan rapporterat att Örebro kommun ska inviga 25 nya  busskurer designade av den brittiska arkitekten Norman Foster  – Norman  Foster har bland annat designat 2 000 busskurer i Paris.

JC Decaux  har fått uppdraget, men nu hävdar alltså Clear Channel att man har  ensamrätt på att sätta upp busskurer med reklam i Örebro.

Clear Channel hänvisar till ett avtal som man anser går ut 2018 – det  första avtalet  tecknades 1991 och sådana avtal gäller normalt i 15 år  och därefter har  avtalet  förlängts i två omgångar genom ett utökat  åtagande.

Det  andra tilläggsavtalet gällde offentliga toaletter  vid Resecentrum och i  det avtalet står det att det är förlängt fram  till 2018 – Resumé har  tagit del av avtalen - då avtalet ingicks hette Clear Channel Valles.

Socialdemokraten Björn Sundin i kommunfullmäktige i Örebro menar att det handlar om ren och skär utpressning från Clear Channel.

"De  brukar hota med att stämma kommuner om de inte förlänger avtalet,  och  då tycker många att det är enklare att förlänga. Sen drar de  tillbaka  det när de får sin vilja igenom. Det handlar om utpressning  från deras  sida", säger han till NA.

Han hävdar också att Clear Channel har fått frågan om man vill bygga busskurerna, men att företaget har valt att tacka nej, enligt NA.

- Det är ren lögn. Vi har aldrig fått frågan, säger Johan Elmberg.

Han förutsätter att busskurerna tas bort och att man använder det avtal som redan finns.

- Om kommunalrådet tycker att det är  utpressning att kräva att kommunen står för ett ingånget avtal så får  det stå för honom, säger Johan Elmberg.

Björn Sundin har uppgett till NA att det är fritt fram för Clear Channel att processa om man vill.
- Vi kommer att driva den här frågan juridiskt så långt det bara går, säger Johan Elmberg.

Clear Channel har idag 116 väderskydd i Örebro, enligt NA.

Björn Sundin står på sig och hävdar att man hade en diskussion i våras om fler busskurer, men att Clear Channel krävde att det befintliga avtalet i så fall skulle förlängas.
- Det kunde inte vi gå med på och dessutom var Johan Elmberg inte ens med vid dessa möten, säger han.

Men hur ser du på att Clear Channel hävdar att det finns ett avtal som gäller fram till 2018?
- Clear Channel citerar ju bara en paragraf i avtalet från 1991, men det finns massa andra paragrafer som stödjer att vi inte tycker att det här är ett avtalsbrott, säger Björn Sundin.
-

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

JC Decaux

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.