Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Com Hems reklam vilseledande – fälls av RO

Publicerad: 3 juli 2020, 11:38

Reklamombudsmannen anser att Com Hem inte kan marknadsföra sig med ”Sveriges snabbaste wifi”.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenCom Hem

Den 60 sekunder långa reklamfilmen har visats på TV4 under våren och är en del av Com Hems kommunikationskoncept ”Kom hem till starkare upplevelser” som M&C Saatchi har tagit fram och innehåller påståendet ”Streama HD med Sveriges snabbaste wifi enligt Excentis” i versal vit text centrerat över bilden. Längst ned i bild ligger en text  som hänvisar till ett test som Excentis (Belgien) har tagits fram där routern Wifi Hub C3 som ingår i Com Hems abonnemang Bredband 120 hade högst bredbandshastighet över wifi på det lokala nätverket.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom Com Hem inte kan bevisa att bolaget har Sveriges snabbaste wifi då wifi är en standard och flera olika tillverkare och produkter följer den senaste och snabbaste versionen av wifi, även placeringen påverkar prestandan.


Com Hem skriver i sitt svar att testet som bolaget hänvisar till är en typ av tester som är standard inom telekom.

Reklamombudsmannen konstaterar att annonsören i reklamfilmen använder påståendet ”Streama HD med Sveriges snabbaste wifi enligt Excentis”. I reklamfilmens tio sista sekunder står i mycket liten stilgrad texten ”Enligt test utfört i juli 2019 av det oberoende testföretaget Excentis (Belgien) är routern WiFi Hub C3 som ingår i Com Hems abonnemang Bredband 1200, den router som ger högst bredbandshastighet över WiFi på det lokala nätverket”.

Reklamombudsmannen bedömer inte att genom­snitts­­konsument förstår det anmälda påståendet ”Sveriges snabbaste wifi” enbart är en beskrivning av routerns prestanda utan  en beskrivning av den färväntade internethastigheten med Com Hems abonnemang. Reklamfilmen är därför vilseledande. 

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenCom Hem

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.