torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Coop mångmiljonsatsar på Änglamark – vill äga utomhus

Publicerad: 11 oktober 2018, 08:38

Björn Larsson, markandsdirektör på Coop.

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

Coop återlanserar sitt ekologiska Änglamark med en kampanj som kostar mellan 20-25 miljoner kronor. För Resumé berättar Coops marknadsdirektör vad som ligger bakom satsningen och varför utomhus är central i kampanjstrategin.

Ämnen i artikeln:

CoopBjörn LarssonÄnglamarkPriorityForsman & BodenforsReklamHållbarhet

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Under onsdagen presenterade Coop och marknadsdirektören Björn Larsson sin storsatsning på att återlansera det ekologiska varumärket Änglamark under en pressvisning på Ahouse i Stockholm. Med start den 22 oktober rullas satsningen ut i livsmedelsjättens 650 butiker runtom i Sverige och en e-handel vigd åt varumärket på coop.se.

Med relanseringen breddas sortimentet rejält för det Änglamark som Björn Larsson har återkommit till i intervjuer sedan han kom till Coop för snart fyra år sedan. 

Nu har konkurrenterna trappat upp sina satsningar på området och för marknadsdirektören har det blivit allt viktigare att ge positionen en injektion.

Du har länge haft en stark tilltro till Änglamark som varumärke. Varför har satsningen väntat tills nu?

– Just eftersom det varit en av våra klenoder i familjen har vi inte sett något större behov av en förändring. Men man måste genomföra förändringar när konkurrensen i segmentet ökar. Vi har redan en stark position när det kommer till hållbarhet, men konsumentens engagemang i frågorna har ökat den senaste tiden och vi behöver stärka relationen till vissa av våra målgrupper. Vilka målgrupper handlar det om?

– Framförallt är det den yngre målgruppen, barnfamiljer under 30 år. Det handlar om värderingsdrivna konsumenter där vi ser en stark potential att bygga engagemang. Det här är en generation som har ett otroligt engagemang för hållbarhet och med satsningen på hållbarhet vill vi göra enklare för dem att göra medvetna val. Det är också en generation som i hög utsträckning driver samtalet i de här frågorna.I satsningen ingår också produktinnovationer och ett rejält utökat sortiment, från cirka 650 produkter till uppåt 1000 produkter år 2020.

Björn Larsson beräknar att segmentet kommer att breddas och utökas från omkring 650 produkter till uppemot 1000 produkter 2020, från miljöcertifierad snabbmat till tvättmedel.

Lanseringskampanjen kommer upp under vecka 43. Coop har valt en bred mediemix med tyngdpunkten på utomhusreklam och där produkterna kommer att stå i centrum. Björn Larsson berättar att kedjan i stort sett kommer att "köpa
 allt utomhusutrymme" som finns för att äga mediet under en period.


– Vi kommer att låta produkt för produkt pryda utomhustavlorna. Vi har valt att lägga tyngdpunkten på utomhusmediet eftersom det gör sig visuellt bra för ändamålet. Vi vill bygga produkterna eftersom de emotionella värdena kring Änglamark redan finns hos konsumenten. Vi behöver inte göra varumärkesbyggande reklamfilmer för Änglamark. 


Coops huvudbyrå Forsman & Bodenfors ligger bakom kampanjen som rullas ut på den svenska marknaden medan varumärkesbyrån Priority står bakom den nordiska designen.

Björn Larsson beräknar den totala kostnaden till mellan 20-25 miljoner kronor, exklusive byråarvoden. 
FAKTA

Änglamark lanserades 1991 på initiativ av Coops medlemmar som ville ha ett större och bättre utbud av ekologiska produkter. I dag står varumärket Änglamark för nära hälften av Coops ekologiska försäljning. Med nylanseringen adderas mottot "Titta, lukta och smaka – bäst före behöver inte betyda dålig efter" på Änglamarks mejeriprodukter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev