Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Coops nya marknadsstrategi – en succé

Publicerad: 28 april 2016, 10:36

Coops marknadsdirektör Björn Larsson på scen.

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

Coop skrotade Konsum och gjorde om hela strategin. Nu har butiken stramat upp butiksfloran, satsat på eko – och blivit virala.

Ämnen i artikeln:

CoopForsman & BodenforsBjörn Larsson

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Coops mål har varit att göra ideologin kommersiell. De ville påminna kunder som varifrån de kommer och vilken resa de gjort – och såklart slå Ica på marknaden. Tillsammans med reklambyrån Forsman & Bodenfors har det varit förändringens år.

Björn Larsson är Coops marknadsdirektör sedan ett år tillbaka – en veteran i branschen. På cv:t står till exempel koncernmarknadsdirektör på Swedbank, vd och styrelseordförande för Lowe Brindfors, och vd för Leo Burnett och A-Com. I dag talar han på Stora Annonsördagen på Grand Hotell i Stockholm.

Sedan tillträdandet har Coop dumpat varumärket Konsum för att satsa på ”lilla Coop” och ”stora Coop”. Man har även satsat mycket på digitalt.

LÄS MER: Därför skrotade han Coops reklamkoncept
LÄS MER: Här är Coops nya reklamgiv

Coop har gjort två utspel som hittills givit en närmare succéeffekt, berättar Björn Larsson, och gapet till Ica har nästan halverats. Utspelen är ”Ekoeffekten” och ”knasiga grönsaker”. I ekoeffekten får familjen Palmberg testa att enbart äta ekologiskt under två veckor.

– Ekoeffekten har setts av 49 miljoner människor över hela världen. Knasiga grönsaker har ett pr-värde på 35 miljoner kronor, säger Björn Larsson.

Utspelen har förlängts med bland annat ett samarbete med Amelia Adamo – både medieprofilen och tidningen – som testar och berättar om Ekoeffekten i tidningen.

Facebook förespråkade mobilen rejält under dagen dragning, men Coop är ett av de företag som kanske inte riktigt är där än.

– Vi har en lite äldre målgrupp, där alla inte finns i mobilen än. Men 40 procent av vår tv-reklam är faktiskt icke linjär idag, säger Björn Larsson.

Bild: Coop knappar in på Ica.

Intervju med Facebook Nordics vd Martin Ingemansson kommer under eftermiddagen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev