Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Dansk reklamikon i pension

Publicerad: 23 november 2011, 08:05

Dockan Harry

Foto: Pressbild

Efter elva år hos DSB, danska SJ, går den lila dockan Harry i pension. Det har blivit 90 reklamfilmer och 48 reklampriser.


Harry och hans kompis Bahnsen, skådespelaren Søren Pilmark, har blivit Danmarks populäraste reklamfigurer genom åren.

– När DSB för 11 år sedan introducerade Harry och Bahnsen ville vi få en närmare relation med danskarna. Och man kan ju säga att vi lyckades, säger DSB marknadsdirektör Steen Sörensen Koch.

– Harry och Bahnsen utvecklades i en tid när tv var det bästa reklammediet. Nu är det annan tid och det finns många fler medieplattformar och möjligheter för DSB att marknadsföra sig på.

Det var Bates Y&R som 1999 fick uppgiften att göra DSB mer folkligt och ta fram reklam som skulle bli ”talk of the town”.

Den ursprungliga idén var att Harry bara skulle leva ett par år. Men den lila dockan blev en dansk ikon och DSB har inte vågar pensionera dockan förrän nu.

– Det har varit ett tufft beslut, vi vet att Harry är älskad. Men med DSB: s ekonomi och att DSB har en annan position än för 11 år sedan har vi kommit till slutsatsen att det är nödvändigt att ta farväl av Harry. Vi kan marknadsföra smartare, bättre och mer uppdaterat med andra kampanjer, säger Steen Sörensen Koch.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.