Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Därför drabbas fler kreativa människor av psykisk ohälsa

Publicerad: 27 september 2013, 11:49

Simon Kyaga, psykiatriker KI och Sophiahemmet.

Foto: David Bicho.

En av Sveriges ledande psykiatriker, Simon Kyaga, vid Karolinska Insitutet, KI, menar att kreativa och framgångsinriktade människor löper större risk att utveckla depressioner. – Det finns en tydlig koppling mellan en benägenhet att reagera på yttre framgång och att utveckla bipolära sjukdomar, säger han.


Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Simon Kyaga refererar till en studie som Sheri Johnson vid Berkeley-universitet har genomfört.

Studien bestod av 30 personer med bipolär sjukdom och en klassisk kontrollgrupp på 30 personer.

Personerna som ingick i studien fick frågan om man arbetade hårt för att nå personlig framgång.

93,3 procent från den bipolära gruppen svarade att så var fallet, medan motsvarande andel i kontrollgruppen endast var 60 procent.

Simon Kyaga menar att kreativa människor har en tendens att söka till kreativa näringar för att få utlopp för sin kreativitet, men problemet är bara att tempot i sådana branscher ofta är högt – många gånger för högt.

– Jag har många patienter på Sophiahemmet som säger att man förväntas jobba 80-timmarsveckor eller fram till dess man stupar. Sedan har man sin insats på CV:t och kan gå vidare i karriären, säger Simon Kyaga.

Han berättar också att forskarna ser ett klart samband mellan kreativitet och psykisk sjukdom.

– I de kreativa branscherna lägger man ner mycket arbete och hoppas få en belöning för detta. Just personer som drivs av belöningar och uppmärksamhet är extra utsatta för att utveckla utmattningssyndrom eller utbrändhet, säger Simon Kyaga.

Han hävdar också att det inte bara är personernas läggning som avgör ifall man har hög risk att råka ut för en depression, utan också omvärldens förutsättningar där vissa branscher genomför stora neddragningar.

– Här handlar det om en vilja att kunna göra bra saker, men att man samtidigt inte erbjuds förutsättningarna för att kunna göra det. Vi hade stålhättor, hjälmar och liknande tidigare för att skydda oss. Idag har vi inget som skyddar, utan vi går mot en situation där färre personer ska sköta fler saker samtidigt, säger Simon Kyaga.

Situationen blir extra förrädisk då det inte finns något vilostund – det vill säga varken i hemmet eller på jobbet.

– Jag tror att det är en viktig förklaring till vi ser ett enormt ökat intresse för sådant som Mindfulness. Ytterst handlar det om att kunna hantera den nya tidens svårigheter, säger Simon Kyaga.

Han är själv halvtibetan och har spenderat mycket tid inom buddhismen.

– Det är egentligen inget nytt fenomen att människor söker sig till lugn och harmoni, säger Simon Kyaga.

Han ser en klar ökning av stressrelaterade sjukdomar i Stockholm – inte minst också när det gäller folk inom mediebranschen.

Han kan dock inte uttala sig hur det ser ut i övriga landet.

Det låter som en farlig cocktail om man är kreativ, drivs av att få berömmelse och framgång och samtidigt befinner sig på en arbetsplats som drabbas av tuffa tider?
– Det är en ytterst farlig kombination, säger Simon Kyaga.

Han berättar också att för att det ska klassas som ett utmattningssyndrom, det vill förstadiet till utbrändhet, måste symptomen ha funnits i minst sex månader.

– Det är ofta så att man har gått med symptomen i flera år. Vad som ofta utlöser det är just att man inte har någon tid eller plats för återhämtning, säger Simon Kyaga.

Det finns dock en del varningstecken som man ska vara varse på för att slippa gå in i väggen.

Det första klassiska tecknet är att man känner en enorm trötthet, vilket sedan ofta leder till sömnstörningar och koncentrationssvårigheter.

Drabbar det inte ofta personer som har lidit brist på bekräftelse under sin uppväxt?
– Jo, sådana personer känner ofta av belöningen längre och mobiliserar för att få loss mer energi. Sedan går det snabbt utför, säger Simon Kyaga.

Enligt Hjärnfonden drabbas var fjärde svensk någon gång i livet av en depression som är så allvarlig att den behöver behandlas.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.