Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Därför går Lowe Brindfors fortfarande med förlust

Publicerad: 17 augusti 2015, 14:25

Lowe Brindfors vd Annette Gårdö på Resumés Talangforum.

Foto: Anderas Elgstrand

2014 blev ännu ett år av röda siffror för Lowe Brindfors. Men omstruktureringen av byrån går enligt plan, och i år siktar de på en vändning.


Ämnen i artikeln:

GolinLowe Brindfors

Den IPG-ägda byrån Lowe Brindfors (och pr-byrån Golin) har visat minussiffror varje år sedan 2011. Förklaringen är att byrån har haft stora bekymmer och varit tvungna att ställa om så väl erbjudandet som personalstyrkan. När den nuvarande vd:n Annette Gårdö tillträdde 2012 tog hon fram ett program för hur de skulle ha en "sund ekonomi" efter 2015, och enligt den färska årsredovisningen går det arbetet enligt plan.

Ändå innebar 2014 ännu ett förlustår. Rörelseresultatet försämrades till -15,6 (-12,9) miljoner kronor trots att omsättningen ökade något till 161 (158) miljoner. Enligt byrån finns det två tydliga förklaringar bakom det negativa resultatet:

"Den primära orsaken till rörelseförlusten är omstruktureringen av pr-byrån Golin samt ökade management fees till ägarna" skriver de i förvaltningsberättelsen.

Hur stor den avgiften till IPG var under 2014 framgår inte av bokslutet. Däremot fick Lowe Brindfors ett kapitaltillskott på 40 miljoner kronor av sina ägare vilket ökade soliditeten från 5,2 till 26,5 procent.

Förra hösten tog Lowe Brindfors in Calle Sjönell som creative director och Jesper Kling som byråchef för Golin som ett led i att stärka erbjudandet.

"Målet – större effektivitet och framtidens erbjudande – kunde skönjas under det gångna året, genom ett positivt inflöde av nya större kunder såsom Viasat och Media Markt och genom organisk tillväxt på existerande kunder" heter det i bokslutet.

Medeltalet anställda minskade under fjolåret till 71 (76) personer. Samtidigt kunde kostnaderna för löner, pensioner och sociala avgifter pressas ned till 60,9 (72,7) miljoner kronor.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

GolinLowe Brindfors

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.