Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Därför greps Anders Dalenius felaktigt

Publicerad: 19 augusti 2009, 20:09

I pressen kallades Draftfcb:s creative director för mediekändisen. Resumé kan i dag berätta hur Anders Dalenius felaktigt utpekades som våldsmannen som försökte döda två personer i det uppmärksammade skottdramat i Gamla stan i våras. En härva med ett slott och Facebook som huvudingredienser.


Ämnen i artikeln:

Anders DaleniusFacebook

truefalse

Anders Dalenius

Anders Dalenius hade precis ätit middag hemma i lägenheten när det ringde på dörren. Vid matbordet satt sambon och dottern, hunden följde efter honom till ytterdörren.
Synen som möter honom är skrämmande. Polisens insatstyrka har omringat fastig­heten och med skarpladdade vapen ber de honom att identifiera sig. Den första tanken som hinner slå fäste i den guldäggsbelönade reklamaren är att det måste röra sig om en svensexa som har kommit fel. Det är tisdagen den 21 april 2009.

Förhördes mitt i natten
Först två på natten mellan tisdag och onsdag hölls det första förhöret och Anders Dalenius får då reda på vad han gripits för.
För tidningarna blev dådet i Gamla stan förstasidesstoff. Offret var adlig och Anders Dalenius betecknades som en mediekändis, dramaturgin i pressen var given. 18 dagar tidigare, den 2 april, hade Anders Dalenius hyllats som den stora hjälten på Guld­ägget, som vinnare i filmkategorin skrällde byrån till med filmen för Radiotjänst.
Nu frågade sig reklambranschen om det var en våldsman som hade hyllats på scenen.

Hade vattentätt alibi
Anders Dalenius släpptes den 22 april. Ett vattentätt alibi från byrån samt andra spår i polisutredningen gjorde att intresset för honom snabbt blev iskallt hos utredarna. 
Den olycksaliga sammanblandning med Anders Dalenius tar sin början den 16 april på Ängsö slott utanför Västerås. Det är hemmamark för den skottskadade mannen som ska komma att tituleras greven i kvällspressen.
Just denna dag har greven och hans flickvän fått besök av – vad som beskrivs – som en mystisk man på mc.
Paret oroas och kollar vem som äger motorcykeln. Enligt polisens undersökningen får de bara ett ”krypiskt svar” av mannen som är registrerad ägare. Enligt polisens dokument har greven och hans flickvän sedan tittat på grevens tidigare flickväns Facebooksida.
Paret har tidigare befunnit sig i en uppslitande vårdnadstvist och de tycker sig ha anledning att tro att den mystiske mannen kan koppalas till grevens ex-fru.
När de skannar av ex-fruns vänner på Facebook tycker de att Anders Dalenius liknar mannen på motorcykeln.
I Gamla stan tisdagen den 21 april har paret varit på besök i mannens dotters skola. Hans sambo har precis hunnit möta upp honom på Tyska stallplan när de blir beskjutna. För polisen lyckas de förklara att det är samma person som en knapp vecka tidigare hade besökt dem på Ängsö som nu beskjutit dem.

Paret pekade ut Dalenius

För polisen identifierar de personen som Anders Dalenius, baserat på Facebookbilden.
I polisutredningen konstateras det krasst: ”Detta visade sig vara felaktigt och rättades till redan den 22 april genom att Anders Dalenius frigavs och blev avskriven från utredningen.”
Patrik Lillqvist är kriminalinspektör och har skrivit den avslutande rapporten om Anders Dalenius.
– Jag minns inte om vi frågade hur de själva kunde säga att det var Anders Dalenius. Men dagen efteråt, på onsdag morgon när vi hade samtal med Anders Dalenius så började vi känna att det här var fel. Då lade vi ner väldigt mycket krut på att få ut honom, att det var fel att han satt häktad.
– Tyvärr hängdes han ut överallt i pressen och det kan jag bara beklaga. Vi själva har försökt att minska de skador som har uppstått, så att han inte ska få ett dåligt renommé, genom att göra klart att han är en oskyldig människa som blivit väldigt illa behandlad.
För Anders Dalenius var sammanblandningen påfrestande men han uppger i dag att han har lagt det bakom sig och att han egentligen inte vill prata mer om händelserna.
– Men man kan konstatera att det var på ganska svaga grunder som jag utpekades. Och det är klart att civil­personer ska ha rätt att leka Kalle Blomkvist på internet, men jag är förvånad över att polisen agerade på något som var just ingenting.

”Varför ställdes inte frågan”
– Det ligger nära till hands att anta att de inte ens ställde den naturliga följdfrågan ”Hur vet du det?” till den som pekade ut mig, för då hade jag sluppit blivit indragen i den här soppan.
Gärningsmannen visar sig i stället vara en professionell bastubadare och dörrvakt som upplevde att han var tvungen att skydda den skottskadades barn från pappan. Tingsrätten dömde dörrvakten till tio års fängelse och skadestånd på sammanlagt 200 0000 kronor. 
Till Dn.se sade den dömde mannens advokat.
– Det har gått för långt, det hela har triggats i väg i hans skalle.

Claes de Faire

Ämnen i artikeln:

Anders DaleniusFacebook

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.